Noorkunstnikud tegid piraadifilmi

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enam-vähem niimoodi video tegemine käiski: kellegi kodus ja midagi head mugides. Pildil Lauri Särak (vasakult), Elmo Soomets ja Daniel Levi Viinalass.
Enam-vähem niimoodi video tegemine käiski: kellegi kodus ja midagi head mugides. Pildil Lauri Särak (vasakult), Elmo Soomets ja Daniel Levi Viinalass. Foto: Sille Annuk

Tartu noormeeste lühike animatsioon mereröövlist, kes oma laeva internetist alla laaditud asjadega põhja laseb, võib varsti saada kogu Euroopas internetipiraatluse vastu võitluse reklaam­videoks.

Äreval ajal, mil paljud on vähemalt kuulnud lühendeid SOPA, PIPA ja ACTA ning mure internetivabaduse pärast on muutunud ülemaailmseks, jõudis lõpule Euroopa disainerite võistlus piraatlusevastase sisuga videote tegemiseks.

Kõrgema kunstikooli meedia- ja reklaamiosakonnas tudeeriv Lauri Särak leidis kooli teadetetahvlilt kuulutuse ning rääkis sellest õpingukaaslastele Elmo Soometsale ja Daniel Levi Viinalassile.

Mõne nädala töö

Varem on noormehed koos teinud ühe muusikavideo, Särak ja Viinalass kahekesi on aga vastutavad Tartu linnaliinibusside puna-valge disaini eest. Viinalassi sõnul on nad avastanud, et moodustavad hästitöötava tiimi – kõigil kolmel on omad tugevad küljed, mis teiste omi toetavad ja täiustavad.

Igatahes võeti vastu otsus võistlusel osaleda ning algas tõsine ööpäevaringne töö – video esitamiseni oli aega kõigest mõni nädal, animatsiooni tegemiseks on see üsna lühike aeg. Just ajanappuse tõttu otsustati osaleda tudengite, mitte professionaalide kategoorias.

Töö iseenesest läks üsna kiiresti. Ettevalmistused võtsid paar nädalat ning animeerimine ise nädala. Noormeeste arvestus, et kümne sekundi valmismaterjali animeerimine võttis aega umbes kümme tundi, võib tunduda küll teosammul liikumisena, kuid Soometsa sõnul on see tegelikult väga hea ja produktiivne tulemus. Video kogupikkus on pisut üle minuti.

Noormehed rääkisid, et see oli täielikult kooliväline projekt, mis tehti omal algatusel, ilma juhendamiseta ja oma vahenditega. Kuna video esitamistähtaeg hingas kuklasse, siis jäi nii mõnegi õppejõu antud koolitöö sügisel pisut unarusse. «Aga kui me esikoha saame, küll nad meile siis andeks annavad,» muigas Viinalass. Kõik kolm plaanivad tänavu kooli lõpetada.

Praegu ei ole veel täpselt teada, millise koha tartlaste piraadivideo sai, teada on vaid, et see jõudis oma kategoorias esikolmikusse.

Kuna võistluse korraldajad maksavad kinni ühe võistkonnaliikme sõidu auhinna üleandmisele, valiti seda ülesannet täitma Daniel Levi Viinalass kui seltskonna kõige aktiivsem suhtleja. Võitja väljakuulutamine ja auhinna üleandmine on kolmapäeval Brüsselis Euroopa parlamendi hoones.

Ideevargus ärritab

Mis puudutab piraatlust ja noormeeste endi suhtumist sellesse, siis kõige rängemaks sellealaseks kuriteoks peavad nad loome- või ideevargust – kui mitte ainult ei varastata kellegi loomingut, vaid väidetakse see ka enda tehtuks.

Lihtsalt oma tarbeks internetist muusika või filmide allalaadimist noormehed kuigi suureks «roimaks» ei pea. «Igapäevase piraatlusega tegelevad ju kõik,» arvas Soomets.

Mis nende videost täpselt edasi saab, seda noormehed praegu veel ei teadnud, kuid üsna tõenäoliselt rakendatakse seda internetipõhiseks piraatlusevastaseks võitluseks.

Olenemata konkursikohast  on noormehed ise tulemusega väga rahul, sest nii suurt animeerimiskogemust ainult koolitööga ei saa. Lisaks on ka hea tulevikus CV-sse märkida, et video on üleeuroopalisel võistlusel esikolmiku vääriliseks hinnatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles