Rahaautomaate rünnanud mehed astuvad kohtu ette

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Mehed lasid Sindis rahaautomaati gaasi ja tekitasid seejärel elektrilühise, et gaas plahvatama panna.
Mehed lasid Sindis rahaautomaati gaasi ja tekitasid seejärel elektrilühise, et gaas plahvatama panna. Foto: Urmas Luik

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab kaht välismaalast plahvatuse tekitamises ning katses varastada raha Sindi, Rapla ja Saku pangaautomaadist.

Prokuratuur teatas täna pressiteate vahendusel, et süüdistuse järgi püüdsid Moldaavia ja Rumeenia kodakondsusega mehed 2020. aasta 20. augusti öösel kella kolme paiku ühendada kaasavõetud sülearvuti Sakus sularahaautomaadi juhtpaneeliga, et spetsiaalse programmi abil anda automaadile käsklus raha väljastada.

Automaadi manipuleerimine nurjus ja mehed ei saanud seadmes olnud pisut üle 60 000 eurot kätte. 3. septembril püüdsid nad sarnaselt mõjutada Rapla pangaautomaati, seekord puuriti automaadi juhtmeteni jõudmiseks ja programmi mõjutamiseks masinasse auk. Ka sel korral ei õnnestunud soovitud käsklust edastada ja üle 100 000 euro jäi automaati.

Alla kahe nädala hiljem ründasid mehed automaati Sindis, kuid seekord püüti raha kätte saada seadme lõhkumise teel. Selleks lasid mehed automaati gaasi ja tekitasid elektrilühise, et gaas plahvatama panna. Plahvatus toimuski, moonutas rahaautomaati ja lõhkus kaupluse vahekoridori, kus automaat asus. Masinas olnud ligikaudu 47 000 eurot ei saadud taas kätte.

“Need kuriteod näitavad, et lõunamaadest pärit organiseeritud kuritegevus on jõudnud Eestisse ja sellele tuleb otsustavalt vastu astuda,“ ütles Lääne ringkonna eriasjade prokurör Kaido Tuulemäe.

“Saku automaadi lõhkumisega tekitati ligi 200, Rapla automaadi lõhkumisega ligi 4000 eurot ning Sindis tekitatud plahvatusega juba üle 35 000 euro kahju,” täpsustas prokurör.

Süstemaatilise grupis ning sissetungimise teel toime pandud varguse eest karistatakse süüdimõistmise korral kuni viieaastase vangistusega. Plahvatuse tekitamise eest, kui sellega on ohustatud võõrast vara, karistatakse süüdimõistmise korral rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Süüdistuse kohtulik arutelu algab Pärnu maakohtus homme, 31. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles