Ideekorje: Paikuselt Audrusse võiks sõita tramm (6)

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Tramm Tallinnas. Pilt on illustreeriv.
Tramm Tallinnas. Pilt on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pärnu üldplaneeringu äsja lõppenud ideekorjel käidi välja sadu ideid, millest üks omanäolisemaid oli soov avada trammiliin Paikuselt Audrusse.

18. jaanuarist 31. märtsini märkisid inimesed kaardile kokku 455 ideed. Enim ettepanekuid (137) laekuski ühenduste ja juurdepääsudega seoses. Trammiliini kõrval pakuti näiteks, et Kesklinna silla võiks pärast uue silla valmimist muuta autovabaks ning seda saaksid ületada üksnes jalakäijad ja kergliiklejad. Kui, siis tohiksid üle silla sõita veel vaid operatiivsõidukid ja ühistransport.

125 ideed esitati parkide, rohealade ja kõigile kasutamiseks mõeldud välisruumi valdkonnas. Näiteks käidi välja mõte, et Munamäe tipus võiks praeguse monumendi asemel asuda kohvik nii nagu varem.

Tõstamaa osavallas avaldati soovi rajada Võlla kaunite laugastega rabale ligipääs mööda laudteed ja looduse imetlemiseks vaatetorn.

97 ettepanekut tehti seoses ehituse ja arendusega ning 54 eedet seoses üldkasutavate teenustega. Näiteks idee rajada Audrusse uus spordihall ja ujula.

Kümmekond ettepanekut tehti väärtuslike üksikobjektide ja aladega seoses ja 32 eetel puudus konkreetne teemavaldkond. Teiste seas pandi ette teha korda Seliste puukirik, mis seest küll uuendatud, kuid mille välisilme vajab hädasti remonti.

Ideekorjel vastanuist veidi üle poole ehk 252 inimest märkis oma asumipiirkonnaks Pärnu keskuslinna.

Vastamisaktiivsusega paistsid silma osavallakeskusedki: Paikuse alev ja Audru ja Tõstamaa alevik.

Küladest olid ideekorjel mitme ettepanekuga esindatud Tammuru, Põldeotsa, Lindi, Papsaare, Lemmetsa, Seliste, Kihlepa, Liu, Päraküla, Pootsi, Valgeranna, Tuuraste ja Lao küla.

Uue üldplaneeringu eesmärk on arendada Pärnu haldusterritooriumi terviklikult, panna piirkondlikke erisusi ja vajadusi arvestades paika ruumilise arengu põhimõtted ning seada nende täideviimiseks vajalikud tingimused. Et kaasata Pärnu keskuslinna ja osavaldade elanikke üldplaneeringu koostamisse varases etapis, korraldas linnavalitsus avaliku ideekorje.

Järgmiseks vaatab linnavalitsuse planeerimisosakond ideed läbi ja kujundab nende suhtes seisukoha. Kui vaja, kaasatakse teisigi linnavalitsuse osakondi ja teenistusi ning riigiameteid.

Ettepanekud aitavad välja töötada üldplaneeringu lähteseisukohti, mille alusel hakatakse koostama üldplaneeringu eskiislahendust.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles