EMil pronksi võitnud neljapaat põletas lõpus kõik sillad

Copy
Sõudmise neljapaat teenis EMil pronksi.
Sõudmise neljapaat teenis EMil pronksi. Foto: Fred Killing

Põhja-Itaalias Vareses sõudmise Euroopa meistrivõistlustel võitis Eesti neljapaat Itaalia ja Hollandi järel pronksmedali, võttes maailma tippseltskonnale võrreldes mullusega märkimisväärselt järele.

Eelsõidust puhaste paberitega poolfinaali jõudnud, sealt teisena finaalikoha taganud Jüri-Mikk Udam (Tallinna SK), Allar Raja (SK Kalev), Tõnu Endrekson (Pärnu SK) ja Kaspar Taimsoo (Viljandi SK) said medalisõidus viiendal rajal startides mulluse hõbeda Itaalia ja Euroopa meistri Hollandiga võrdselt hästi minema.

Seejärel nihkusid ettepoole tunamullu olümpiapääsme taganud Poola ja Suurbritannia, lükates Eesti viiendaks. Kuigi Hollandilt oodati tiitli kaitsmist, ei suutnud nad ajaga 5.41,09 kulla võitnud itaallaste vastu astuda ja lõpetasid 5.42,56ga. Viimasel distantsiveerandil uue hingamise leidnud Eesti nelik raputas lõpu eel poolakad ja britid maha, tasuks 5.45,44ga pronksmedal. Poola sai kirja 5.46,18 ja Suurbritannia 5.47,19. Seni olümpiapääsmeta Leedu võttis 5.53,53ga enda kanda punase laterna rolli.

„Täna oli Itaalia väga tugev. Olen väga rahul lõpuspurdi ajastamisega ja sel põhjusel on mul tulemuse üle tõeliselt hea meel,” rääkis koondise juhendaja Veikko Sinisalo. „Mõistagi on järgmine suur väljakutse olümpiakvalifikatsioon ja kui kõik õnnestub, siis juba olümpia ise.”

Sinisalole on see töös Eesti koondisega esimene tiitlivõistluste medal.

Neljapaat EMil.
Neljapaat EMil. Foto: Fred Killing

Neljakordne Euroopa meister Raja oli sedavõrd võimsast finišist lummatud, seevastu esimesele poolele andis ta kesise hinnangu. „Tundus, et stardist minnes jätsime liiga palju varu, ja ma pean seda keskpäraseks esituseks. See, mis lõpus toimuma hakkas, tundus sürreaalne: eest (Taimsoolt ja Endreksonilt, V. M.) hakkas järjest käsklusi tulema. Seejärel panime kõik järjest peale ja lõpuks, kui Tõnu ütles, et põletame kõik sillad, ütlesin „Davai, teeme ära!”” kõneles Sindist pärit spordimees.

Märkimist väärib teeneka sõudja sõnutsi seegi, et viimaste tõmmetega sõideti radu eraldava poirea sisse. „Lõpuosa kümne poiga polnud enam mõtet vaeva näha: hoidsime aerud üleval ja saime hakkama,” seletas ta.

Järgmise jõuproovina on kvartetil kavas 30. aprillil algav Zagrebi MK-etapp. Seejärel ootab 16.–18. maini Šveitsis Luzernis ees olümpiakvalifikatsioon, kus jagatakse välja järelejäänud kaks piletit. EMil edestas Eesti nelik kõiki Tokyo pääsmeta paatkondi ja võttis mullu võidutsenud Hollandilt tagasi ligemale viis kaotussekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles