Olaf Esna pajatab ⟩ Jaan Hünerson – minister seitsmes kabinetis

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Jaan Hünerson kuulus Eesti ajakirjanike liitugi, kuid heideti sealt välja, sest süüdistas aluseta Päevalehe ajakirjanikke altkäemaksu võtmises.
Jaan Hünerson kuulus Eesti ajakirjanike liitugi, kuid heideti sealt välja, sest süüdistas aluseta Päevalehe ajakirjanikke altkäemaksu võtmises. Foto: Autor teadmata, allikas Eesti pedagoogika arhiivmuuseum

Jaan Hünerson oli sündinud toonasel Pärnumaal Karksi vallas Viira metsa­vahitalu peremehe pojana 4. veebruaril 1882. aastal. Kooliteed alustas Kukase külakoolis 1894. aastal, seejärel õppis Karksi kihelkonnakoolis. Tartu reaalkooli lõpetas ta 1903. aastal. Kuuelapselise pere isa pidi pin­gutama, et poega koolitada. Seejärel oli Hünerson vabatahtli­kuna sõjaväes. Sealt vabanes ta taga­varaväe lipnikuna.

1904. aastal asus Hünerson tööle Postimehe toimetusse, kuid järgmisel aastal saadeti ta tagavaraväe ohvitserina Mandžuuria sõjaväljale. Sealt naasnud, võeti ta uuesti Postimehe juurde, kus oli üks Tallinna väljaande asutajatest.

1906. aasta sügisel läks Hünerson põllumajanduslikku eriharidust omandama Saksamaale Köningsbergi ülikooli, kust suundus Bonn-Poppelsdorfi põllu­majanduse akadeemiasse. Selle lõpetas ta 1912 agronoomia, maaparanduse ja ühistegevuse erialal.

Õppevaheaegadel tegi Hünerson põllutööd isatalus ja kaastööd Postimehele, samuti ajakirjale Põllutööleht. Viimasena mainitusse kirjutas ta pikemaid õpetlikke lugusid kartuli- ja linakasvatusest, mullaharimisest ja maa­parandusest. Sama ajakirja toimetuse liikmeks sai Hünerson 1911. aastal. Ta oli hiljem selle tegevtoimetaja ja vastutav toimetaja kuni ajakirja seismajäämiseni. Paralleelselt toimetas kuukirja Külvaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles