Hoiatus ⟩ Tiheasustuses haljastusjäätmeid põletada on seadusvastane

Pärnu Postimees
Copy
Lehtede ja okste põletamisel tekkiv suits häirib naabreid ja kahjustab tervist.
 
Lehtede ja okste põletamisel tekkiv suits häirib naabreid ja kahjustab tervist.  Foto: Ove Maidla

Viimastel päevadel on elanikelt tulnud Pärnu linnavalitsuse korrakaitseteenistusele mitu kaebust selle kohta, et keegi põletab eramu hoovis puuoksi ja -lehti.

Naabrite tekitatud tossu ja ümbruskonnas leviva halvalõhnalise suitsu pärast kurdavad varasemast rohkem just Paikuse elanikud.

Kui enne oli Paikuse osavallas okste ja lehtede põletamine kõiki tuletegemise nõudeid järgides lubatud, siis mullu detsembris kehtima hakanud Pärnu linna heakorraeeskirja järgi on see tegevus nüüd Paikuse vallaski keelatud.

Haljastusjäätmeid põletada keelab jäätmehoolduseeskirigi.

Pärnu linnavalitsus tuletab meelde, et linna ja selle osavaldade tihedalt asustatud ja hoonestatud elamualadel ei tohi puuoksi, -lehti ega muud haljastusprahti põletada. Taimset päritolu prügi lõkkes või tulekoldes hävitamine saastab õhku ja õhusaaste kahjustab tervist. “Põlemisel tekkiv suits on ebameeldiv ja häirib inimeste õuesolekut,” viitas Pärnu linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialist Anu Villmann kaebuste põhjustele.

Jäätmehoolduseeskirja nõuete rikkumise korral võib korrakaitseteenistus füüsilisele isikule määrata rahatrahvi kuni 800 eurot ja juriidilisele isikule kuni 20 000 eurot. Siiani ei ole Villmanni teatel kedagi trahvitud ja ametnikud on piirdunud suulise hoiatusega. “Seda aga tingimusel, et haljastusjäätmete põletamine lõpetatakse kohe,” märkis linna esindaja.

Koduaiast riisutud okste, lehtede ja rohu käitlemiseks on mitu võimalust. Kõige loodussäästlikum moodus on oksad-lehed aias kohapeal kompostida. Oksi võib ka purustada ja kasutada aias multši, täite- või kattematerjalina.

Pärnu keskuslinnas saab AS Ragn-Sellsilt tellida puuokste ja -lehtede tasuta veo. Enne tuleb kokkuriisutu pakendada biolagunevatesse kottidesse või konteinerisse, kus ongi vaid biolagunevad aiajäätmed.

Kolmas võimalus on viia aiajäätmed ise OÜ Paikre prügila kompostimisplatsile. Puuoksi-kände ja muid haljastusjäätmeid võetakse kompostimisplatsil vastu aasta läbi. “Tegemist on tasulise teenusega,” täpsustas Villmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles