Vihmases öös meenutati 35 aasta tagust tragöödiat: Paraku on inimene loodud ekslikuks (2)

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Elava tulega valgusmängu lõi Üllar Kallau, meenutamaks 35 aasta taguseid sündmusi sümboolselt.
Elava tulega valgusmängu lõi Üllar Kallau, meenutamaks 35 aasta taguseid sündmusi sümboolselt. Foto: Jüri Looring

Täna kell 1.23 aastaid 35 tagasi plahvatas Ukrainas tuumaelektrijaama reaktor. Valesti läinud katsetuse tõttu juhtunud Tšornobõli katastroofi järelmõjusid tuntakse veel sadade või tuhandete aastate pärast, kuniks inimesed saavad uuesti piirkonda elama asuda.

Täna öösel oli väike hulk inimesi kogunenud Pärnusse endise Raeküla kooli juurde. Sinnasamasse, kus 7. mail 1986 siitpoolt Eestist Tšornobõli saadetavad mehed kokku koguti. Needsamad mehed, kellest paljudele oli kutse samal varahommikul kätte toimetatud ja kes järgmisel päeval juba lõuna poole teele asusid. Sõjaväe kordusõppustele, nagu neile öeldi. 

Täna koguneti just sinnasamasse, kuhu viis aastat tagasi püstitati Üllar Kallau ja Eigo Lauri valmistatud mälestusmärk “Taevatrepp objektil”.

Kallau sõnutsi sümboliseerib mälestussamba materjalivalik äärmusi. Betoon, metall, puit. Väga erinevad materjalid ning kestavad ajas erinevalt. Ühel hetkel on puutüvi kõdunenud, mida sellega siis teha? Aga mida teha tuumajäätmetega, kui need oma töö on teinud?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles