Graafikud ⟩ Pärnumaa nakatumisnäit püsib Eesti keskmisest kõrgem, riigi riskitase on oranž

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu haiglas oli täna hommikul ravil 19 koroonapatsienti.
Pärnu haiglas oli täna hommikul ravil 19 koroonapatsienti. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Pärnumaal ületab koroonaviirusega nakatumus riigi keskmist. Analüüsiti 345 pärnumaalase testi, millest 29 ehk 8,4 protsenti osutus positiivseks. Kogu Eestis oli sama näit 7,4 protsenti. Pärnu haiglas suri koroonaviirusega ravil olnud eakas mees.

Pärnu keskuslinna lisandus seitse, Põhja-Pärnumaale kuus, Saardesse ja Lääneranda neli, Tori valda ja Pärnu osavaldadesse kolm, Häädemeeste valda kaks nakatunut.

Viimase 14 päeva nakatumus 100 000 elaniku kohta on Pärnumaal 396, mis on suurem kui Eesti keskmine (367). Kõrgeim on nakatumisnäit Ida-Virumaal (515) ja madalaim Võrumaal (88).

Pärnu haiglas oli täna hommikul 19 koroonapatsienti, kellest üks vajas intensiivravi ja juhitavat hingamist. COVID-19-patsientidest on 16 Pärnumaalt ja kolm mujalt maakondadest.

Haiglast lubati eile koju kolm patsienti ja kaks viidi üle tavaosakonda. Nakatunuid võeti haiglasse neli. Eile suri haiglas koroonaviirusega nakatunud 79aastane mees.

Maakonnas vaktsineeriti 149 inimest. Kaitsesüste on tehtud 33 948 inimesele, kellest 9128 on vaktsiinikuuri lõpetanud.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 5387 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 401.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus nakkus tuvastati 196 inimesel, kellest 149 Tallinnast.

Ida-Virumaale lisandus 70, Tartumaale 23, Lääne-Virumaale 19 ning Viljandimaale 15 nakkusjuhtu. Jõgeva- ja Järvamaale tuli juurde seitse, Põlva- ja Raplamaale kuus, Valga- ja Võrumaale neli ning Lääne- ja Saaremaale kaks nakatunut. Hiiumaale ei lisandunud nakkusjuhte. 11-l positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Koroonaviiruse leviku pidurdumisega alandas valitsus Eesti riskitaseme punaselt ehk väga kõrgelt oranžini ehk risk on kõrge. Seega pole enam vaja vältida kõiki koduväliseid kontakte, kuid endiselt tuleb jääda  ettevaatlikuks.

Peaminister Kaja Kallase sõnutsi on Eesti liikunud punaselt riskitasemelt oranžile tasemele ja eilsest leevenes osa piiranguid. “Meie kõigi huvi on, et me liiguksime edasi kollasele ja lõpuks rohelisele tasemele, kus ühiskond saaks olla täiesti avatud. Seetõttu ma panen südamele kõigile, kes saavad osa sel nädalal jõustunud piirangute leevendusest, käituda mõistlikult, sest haigus levib endiselt inimeselt inimesele ja oma leevendust ootavad ka teised valdkonnad,” rääkis Kallas. “Omalt poolt liigume edasi elanike vaktsineerimisega: eelmisel nädalal vaktsineerisime rekordilised 53 000 inimest.”

Neljaastmeline riskitaseme süsteem tuleneb eelmisel nädalal valitsuse heakskiidu saanud ühiskonnaelu korraldamise kavast koroonaviiruse tingimustes. Rohelise, kollase, oranži ja punase värviga tähistatakse vastavalt madalat, keskmist, kõrget ja väga kõrget riskitaset. Iga nivoo puhul on välja pakutud tegevus, kuidas iga inimene, asutus ja riik saab koroonaviiruse leviku piiramisele kaasa aidata.

Riskitaseme hindamisel arvestatakse viimase seitsme päeva keskmist nakatunute ja surmade arvu, aga ka positiivsete testide määra, hospitaliseeritute arvu, haiglaravil ja juhitaval hingamisel COVID-19-patsientide arvu ja 14 päeva tuvastamata nakkusteega nakatunute osa kõigist nakatunutest. Riskitaseme vaatab valitsus üle kord nädalas ja see avalikustatakse veebilehel kriis.ee.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on riigis 366,5 ja esmaste positiivsete tulemuste protsent 8,1.

Tänahommikuse seisuga on haiglas 319 COVID-19-patsienti, kellest intensiivravi vajab 51, neist omakorda juhitaval hingamisel on 39 inimest.

Ööpäevaga suri viis koroonaviirusega nakatunut. Eestis on surnud 1177 koroonadiagnoosiga inimest.

Ööpäeva vältel manustati 5757 vaktsiinidoosi, kaitsesüste on tehtud 341 979 inimesele, kellest 128 762 on vaktsiinikuuri lõpetanud. Üle 70aastastest 62 protsenti on vähemalt ühe kaitsesüsti saanud. Üle 70aastaste vanuserühmast on üle 60 protsendi vaktsineeritud kõikides maakondades, välja arvatud Ida-Virumaal.

Eilsest oodatakse COVID-19 vastu vaktsineerima kõiki üle 50aastasi või veel sel aastal 50aastaseks saavaid inimesi. Samuti on endiselt oodatud kaitsesüstima COVID-19 riskirühmad sõltumata vanusest. Vaktsineerimise aja saab broneerida digiregistratuuri kaudu, helistades kohalikku haiglasse või eraraviasutuse registratuuri.

Üle 50aastaste inimeste nimekirjad üleriigilises digiregistratuuris on avatud. Tervishoiuteenuse osutajad avavad järjest vabu aegu. Kõik tervishoiuteenuse osutajad, kes on digiregistratuuriga liitunud, teevad oma ajad avalikuks vastavalt vaktsiinide olemasolule. Sellest tulenevalt muutub ka info digiregistratuuris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles