Galerii ⟩ Žüriis tekkis kesklinnale uut ilmet valides erimeelsusi (9)

Kati Saagim
Copy

Pärnu Keskväljaku ja Pika tänava piirkonna arhitektuurivõistluse võitjat valida ei olnud lihtne: pärast nelja koosolekut jäi häältega kolm kahe vastu peale ekspertide eelistus ehk ideekavand “Uus-Pärnu”, linnavalitsuse esindajad pooldasid aga teise koha saavutanud kavandit “Lohe”.

Võidutöö “Uus-Pärnu”, mille autoriteks on Xenia Angela Sooniste, Jõnn Sooniste ja Andreas Krigoltoi, keskne idee on ehitada Pika tänava jõepoolsele küljele kuus kahe- ja kolmekorruselist maja, et taastada hansalinnale iseloomulik tihe hoonestus. Pikal tänaval jääks neljast sõidureast alles kaks, Vee tänav muutuks Vaasa pargi osaks ja suletaks autoliikluseks. Liiklus suunataks Akadeemia tänavale, silla juures asuks ringristmik, et sõidukid saaksid pöörata Lai tänavale.

Vaasa pargi sillapoolsesse ossa tuleks kõvakattega tänavakorvpalli- ja tänavahokiväljakud. Nendest teatri poole võiks ideekavandi autorite arvates rajada liivase ala, kus saaks mängida rannavollet, -tennist ja sulgpalli. Pargi paviljonis oleks kohvik, spordivarustuse laenutus ja pesemisruumid. Keskväljaku parkla asemele rajataks Päikeseväljak.

Ideekavandi “Uus-Pärnu” elluviimine eeldab detailplaneeringu koostamist.
Ideekavandi “Uus-Pärnu” elluviimine eeldab detailplaneeringu koostamist. Foto: J+xs OÜ

Küll eeldaks Pika tänava äärde majade ehitamine ja pakutav liikluslahendus detailplaneeringu koostamist. Läbimõtlemist vajab žürii teatel muugi: näiteks kui Vaasa parki sporditegevust kavandada, valitseb oht, et sellega peletatakse eemale inimesi, kes otsivad pargist pigem rahu ja vaikust. “Uus-Pärnu” liiklusskeemi peamiseks puuduseks pidas žürii, et autoliikluse kaotamisel Vee tänavalt võib suureneda koormus Akadeemia tänaval ja säilib autoliiklus teatri ees.

Arhitektuurivõistlusele järgnevad läbirääkimised võidutöö autoritega. Seda, kas kavand teostub, näitab aeg.

Võidutöö üks autoritest Jõnn Sooniste tõdes, et esikoht tuli talle väga suure üllatusena. “Me ei oodanud seda ja arvasime, et läheb teistmoodi, aga võimas. Loodame idee ellu viia, aga see sõltub ka linnavalitsusest,” avaldas Sooniste, kes on valmis edasisteks läbirääkimisteks linnaga.

Loodame idee ellu viia, aga see sõltub ka linnavalitsusest.

Jõnn Sooniste, võidutöö üks autoritest

Teiseks jäänud võistlustöö “Lohe” autorid tegid ettepaneku kujundada Pikast tänavast pargitänav-puiestee, pannes rõhku kortermajade poolprivaatsete välialade suurendamisele. Selleks käisid töö autorid välja idee rajada tänava põhjapoolsete kortermajade sissepääsude vahele rohepiiretega kuni kümne meetri laiused eesaiad.

Lisaks on kavandi järgi kesklinna silla mahasõidud nihutatud Laia ja Vee tänava sihile kavandatud ringristmikule. Vee tänav jääks kahesuunaliseks, Akadeemia tänav pärast sadamaala ühesuunaliseks (suunaga vanalinna poole). Žürii hinnangul võimaldaks pakutav liikluslahendus oluliselt suurendada Keskväljaku autovaba ala, sest teatri eest enam liiklus läbi ei käiks, säilitades nii varem kavandatud juurdepääsud sadamaalale.

Muu hulgas soovisid autorid rajada silla ja teatri vahelisele alale kolm eriilmelist väliruumi, mida ühendaksid autovaba promenaad ja ajaloolist linnamüüri markeeriv müürikäik. Esimene väliruum oleks liiklussõlmest vabanev ala, mille saab ühendada jõe äärde kavandatud kalaturuga. Keskväljakust võiks “Lohe” ideekavandi järgi kujundada suurema linnaväljaku, mis ulatuks teatrist Vaasa pargini ja Vee tänavast keskraamatukoguni. 

“Lohe” autorid on Agur-Andri Tarmo, Anna Temmo, Irina Raud ja Erkki Tammeleht arhitektuuribüroost R-Konsult.
“Lohe” autorid on Agur-Andri Tarmo, Anna Temmo, Irina Raud ja Erkki Tammeleht arhitektuuribüroost R-Konsult. Foto: R-konsult

Žürii hinnangul on “Lohe” tugev külg liikluslahendus ja just sel põhjusel eelistasid linnavalitsuse esindajad seda võidutööle. Siiski peeti “Lohe” ruumilahendust liiga eklektiliseks ja fragmenteerituks, mis võttiski neilt esikoha.

Arhitektuurivõistluse korraldas Pärnu linnavalitsus koostöös Eesti arhitektide liiduga. Kavandeid hindas žürii, kuhu kuulusid Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, linnaarhitekt Henri Eessalu, arhitekt-ekspert Karli Luik, arhitekt Ülle Maiste ja maastikuarhitekt Terje Ong.

Võistluse eesmärk oli leida parim ideelahendus alale, mis ulatub Kesklinna sillast Endla teatrini ning keskraamatukogust Pika ja Ringi tänava ristmikuni. Võistlusalale jäävad silla juures asuv liiklussõlm, Vaasa park, Keskväljak raamatukoguesise platsiga ja Pikk tänav sellega külgnevate tänavalõikudega kuni Ringi tänava ristmikuni.

Paremusjärjestus

1. “Uus-Pärnu” (preemia 10 000 eurot)

2. “Lohe” (preemia 8000 eurot)

3. “Pärlikee” (preemia 6000 eurot)

Ergutusauhinnad: “Keskpunkt” ja “Müüdimeri” (mõlemale 3000 eurot preemiat)

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles