Vallad vajavad teede jaoks kaks korda enam raha kui riik tagataskust poetab

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Kuigi nii investeeringud kui hoolduse saab valdades tehtud, jääb alati rahast puudu, et täita kõik soovid.
Kuigi nii investeeringud kui hoolduse saab valdades tehtud, jääb alati rahast puudu, et täita kõik soovid. Foto: Urmas Luik

Kus on vähegi tihedam asustus, sinna pääseb juba siledat ja kraavidega palistatud asfaltteed pidi. Siiski ei ole lahtise pinnaga teed kusagile kadunud – need moodustavad vallateedest ikka veel enamiku ja vajavad sagedast hooldust. Raha selleks aga napib.

Riik jagab valdadele igal aastal 29 miljonit eurot. See summa on muutumatuna püsinud juba kümmekond aastat, kusjuures enne majanduskriisi, 2008. aastal andis riik teehoiuks valdadele 40,5 miljonit eurot aastas. Majanduskriis aga tõmbas summat koomale ja pani selle lukku. Osa, kui mitte enamik vallateid lausa karjub korraliku hoolduse järele, kuid riigi antavast rahast ei piisa mitte kusagil. Hinnanguliselt peaks see summa olema vähemalt kaks korda suurem ehk umbes 60 miljonit eurot.

Häädemeeste vald saab teehoolduseks 200 000, Lääneranna vald 300 000, Tori vald 374 000 ja Põhja-Pärnumaa vald 414 000 eurot. Nii mõnigi omavalitsus paneb sinna juurde oma raha, et ehitada kergliiklusteid, valgustust ja panna kruusateedele korralik mustkate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles