Häda ei anna häbeneda

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra bussijaamas on kolm lukus ust, enne kui üks neist avaneb, tuleb lipata õue kaudu poodi.
Vändra bussijaamas on kolm lukus ust, enne kui üks neist avaneb, tuleb lipata õue kaudu poodi. Foto: Ants Liigus

Kuigi häda ei anna häbeneda, võib juhtuda, et sõidate näiteks Tallinnast Pärnu mugavustega bussis, jalad risti, sest salongi WC on suletud ja mida kilomeeter edasi, seda vähem jääb teil ajalises mõttes põiepakitsust kannatada.

Aga kui tegemist on lapsega, näiteks viieaastase tirtsuga, kelle ema palvel vastutulelik bussijuht tegi peatuse, misjärel külma eest sissepakitud tüdruk pidi oma pissihäda suure maantee ääres hange õiendama? Elust endast räägitud lugu ajendas küsima, kuidas ja mis tingimustel avatakse reisibussis tualetiuks, ja vaatama, millised näevad välja maakonna suuremate keskuste bussijaamades kohad, kus keisergi oleks sunnitud jala käima.

Inimlik mõõde

Kõnealune lugu ei juhtunud GoBus Pärnu ega SEBE firmamärgi all sõitvas ekspressbussis, kuid ajendas neilt kui kaugliinide teenindajatelt ikkagi küsima, millest või kellest oleneb salongis WC ukse avamine.

GoBus Pärnu regiooni direktor Andrus Kärpuk ütles, et salongi WC kasutamine ei ole reglementeeritud, see tähendab, et on bussijuhte, kes hoiavad selle ukse lahti, ja neid, kes mingil juhul seda ust sõidu ajal ei ava.

“Talvel on oht, et kätevesi külmub, soojemate ilmadega võib WC hakata haisema, kui seda valesti kasutatakse,” rääkis Kärpuk, kelle meele teeb mõruks suhtumine Pärnus linnaliine sõitvatesse bussijuhtidesse, kellel puudub lõpp-peatustes igasugune võimalus ennast kergendamas käia.

Kauaaegne kaugliinidel sõitev bussijuht Ailar Aasa ütles, et tegelikult algab kõik käitumiskultuurist. Tema roolida bussis on vajalik ruum avatud ja külmumise vastu aitavad kemikaalid.

“On neid, kes kasutavad võimalust ja lähevad sõidu ajal tualetti suitsu tegema, ja neid, kes tulevad Tallinnas kümme minutit varem bussi, küsivad, kas tualett on lahti, ja lähevad sinna, selle asemel et käia bussijaama tasulises WCs,” selgitas Aasa murekohti, mis sõitjatele vastutulelikkusega kaasneda võivad.

SEBE peakontorist Tallinnast kinnitas ettevõtte nimel vastanud Marel Kallas, et nende kaugliinibussid on enamasti tualetiga varustatud ning SEBE teenindusstandardi kohaselt võivad sõitjad kasutada tualetti kogu reisi vältel. Äärmuslike ilmastikuolude tõttu võib juhtuda, et bussi WC külmub, kuigi selle vältimiseks lisatakse tualettidesse kemikaale.

Eurosentide eest

“Suuremates vahepeatustes, kus on sõitjatele kasutamiseks tualetid, on neil võimalik bussijuhiga kokkuleppel tualetti ka kasutada,” märkis Kallas.

Maakonna suuremad kaugliinide peatuskohad on Kilingi-Nõmmes, Pärnu-Jaagupis ja Vändras.

Kilingi-Nõmmet läbivad Tartu, Viljandi, Võru ja Tallinna bussid. Ahjuküttega bussijaam koos kohviku-ooteruumi ja tualettidega on avatud hommikul seitsmest õhtul kuueni. Hoone kuulub Saarde vallale, teenuseid osutab selles eraettevõte. Sooja kätepesuvee ja tualettpaberi kasutamise eest tuleb anda taskust 20 senti kohvikupoolel müüja kätte. Bussijuhid ja lapsed saavad häda ajada tasuta.

Pärnu-Jaagupi bussijaam kuulub Halinga vallale ja majandusnõunik Tiit Taltsi jutu järgi on pärast remonti selles soe ooteruum ja WC, mille uks öösel lukus hoitakse. Vajaliku koha külastamise eest tasu ei võeta, aga et peale koristaja palga tuleb kulutusi teha puhastusvahenditele, tualettpaberile, seebile, veele, elektrile, on arutatud kulude hüvitamiseks sentide küsimist.

Vändra bussijaam on eraomandis, selle alumise korruse ühes pooles on väga puhas ooteruum ja WC, teises pooles pood. Arvutikirjas silt ütleb, et WC on tasuline ja raha tuleb anda müüja kätte ning hind, 2.-, on ühikuta.

Poepoolel ütleb müüja Ruta Avend, et WC kasutamine maksab 15 eurosenti ja hädaga tulijale saab ta samast nupule vajutamisega ukse lahti teha. Bussijuhid ja lapsed kuuluvad siingi sada protsenti soodusklientide hulka, neilt raha ei võeta.

“Bussid seisavad siin tavaliselt kümmekond minutit, nii et kes WCsse tahab, jõuab seal ära käia,” kinnitas ta kui OÜ Vändra Bussijaama töötaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles