Piltuudis ⟩ Tuntud looduspiltniku fotod jõudsid Rannapargi vabaõhunäitusele

Pärnu Postimees
Copy

Pärnu Postimehe, Eesti vanima järjepidevalt ilmunud ajalehe sünnist möödub ülehomme 164 aastat ja selle tähistamiseks saavad lehelugejad ja kõik teisedki huvilised uudistada Rannapargis avatud näitusel meie lehes viimastel aastatel ilmunud kauneid looduskülgi, mis on sündinud looduspiltnik Karl Adami abiga, kelle kodumetsad jäävad nagu ajalehe rajajal Johann Voldemar Jannsenil Vändra kanti.

Selle aasta hakul valiti Pärnu Postimehe paberväljaande loodusküljed pressipreemiate kujunduskonkursil paremate sekka. Ära märgitud on neid oma väljanägemise poolest varemgi. Maailmas, kus igaüks võib internetis avaldada mis tahes kvaliteediga tekste ja pilte, on paberleht tõeline disainväljaanne. 

Mahupiirangu tõttu tuleb tekste hoolikalt valida, need seatakse mõtestatult järjekorda ning fotode ja teksti paigutusega, lisaelementide abil hõlbustatakse ja rikastatakse lugemiskogemust. Fotode tähtsus ajalehes on aina kasvanud. Seda nii foto- kui trükitehnika arenguga.

Praegu loetakse paberlehe tugevuseks võimalust näidata lugejale pilte suurelt. Pärnu Postimehe looduskülgede kujundamisel on lähtutud just sellest põhimõttest. Uudiseportaalid internetis, mida vaadatakse enamasti väikeselt mobiiliekraanilt, seda ei võimalda.

Rannaparki jõudnud näitus jagabki teiega looduspiltnik Karl Adami ning Pärnu Postimehe kujundajate Janek Talpas-Taltsepa ja Malle Pirruse suurepäraste tööde koosmõjul sündinut. Võite vaadelda lehekülgi eemalt kui kujunduslikke tervikuid või astuda lähemale ning süveneda tekstidessegi, kus Karl Adami pajatab nii oma looduses veedetud ajast kui konkreetsetest liikidest.

Kui tutvute lugudega põhjalikumalt, saate pärast näituse uurimist oma teadmised proovile panna Adami koostatud väikesel loodusviktoriinil, milleni juhivad QR-koodid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles