Eksperiment Facebookis

, Viinahaualt, Tori vallast
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhtlusportaal Facebook. Foto on illustratiivne
Suhtlusportaal Facebook. Foto on illustratiivne Foto: AFP / Scanpix

Facebook on populaarne suhtluskeskkond, aga samas seab Facebook ka omad reeglid ning kui kipud kogemata reegleid eirama, saad bloki ehk blokeeritakse sõbrataotluste tegemine ära kuuks ajaks näiteks.

Jaanuaris tegin vastavat eksperimenti Facebookis ning tegin sõbrakutseid ("lisa sõbraks") järgmistele kodanikele: Urmas Kollom, Mikk Jürjens, Toomas Kirss, Indrek Tarand, Marek Lindmaa, Sven Lõhmus, Kaupo Karelson, Erik Lill, Karmen Pritson- Tamme, Airi Allvee, Hannaliisa Uusmaa, Meelis Muhu, Monika Tamla, Marii Karell, Alari Kivisaar ja Kristen Michal.

Osadele tegin sõbrataotluse mitu nädalat tagasi ja osadele hiljaaegu ning kuna neist keegi kas polnud jõudnud või tahtnud võtta minu sõbrataotlust vastu, siis alates 3. veebruarist on mul Facebookis "lisa sõbraks" tegemise osas blokk kuni 30. päeva.

Milleks siis selline eksperiment? Tegin seda seetõttu, et näha kuidas Facebook käitub. Olen korduvalt Facebooki juhtkonnale saatnud neile arusaadavas keeles (inglise) ettepanekuid Facebookis muudatuste tegemiseks, et pole vaja näidata lehekülgedel inimeste fotosid ja nimesid koos "lisa sõbraks" soovitusega, et kui ei teata seda, et kes soovib kedagi sõbraks võtta ja kes mitte.

Facebooki juhtkonna arvates teevad sõbrataotlusi üksteisele ainule koolikaaslased, töökaaslased ja lihtsalt sõbrad- sugulased. Sellest nad ei saa paraku aru, et Facebooki kaudu peavad ka fännid oma lemmikartistidega ja muude lemmikutega hendust. Nii näiteks on Peeter Võsal, Anne Veskil ja Marju Länikul kusagil üle 3000. sõbra (mina nende hulgas) ning näiteks Arnold Oksmaal on koguni üle 5000. sõbra ning Oksmaa peab neid sõpru oma fännideks.

Minul on Facebooki sõpru üle 425.

Tegelikult on nii Peeter Võsa kui Arnold Oksmaa oma sõprade arvuga üsna "ühel pulgal" ehk ühe palju neid (mõlemil kõigub see 5000. piires).

Sellist elu elatakse Facebookis ning kui ausalt öelda, siis Facebookist saab väga palju infot ja uudiseid ning kui pidevalt seal olla, siis pole vaja ajalehti- ajakirju vaadatagi paberkandjalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles