Usutlus ⟩ Tarraste protsessil õigust mõistnud Rubo Kikerpill tõstatas küsimuse, kas häirekeskus tegutses tol traagilisel õhtul õigesti? (3)

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Kohtunik Rubo Kikerpill märgib, et mullu juunis Mikk Tarrastele järgnenud inimesed ei teinud midagi valesti. Nad täitsid oma kodanikukohust.
Kohtunik Rubo Kikerpill märgib, et mullu juunis Mikk Tarrastele järgnenud inimesed ei teinud midagi valesti. Nad täitsid oma kodanikukohust. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu maakohtunik Rubo Kikerpill lausub sirge selja ja täie veendumusega, et 20. mail mõrvar Mikk Tarrastele mõistetud 20aastane vanglakaristus on õiglane.

Nii maakohtu motiveeritud otsuse selgitustest kui Kikerpilli intervjuus räägitust selgub, et kõik, mida prokurör Gardi Anderson Tarrastele ette heitis, leidis kohtus tõendamist. Kuigi Tarraste kaitsja Rünno Roosmaa lausus otsuse teatavaks tegemise järel, et on lahendiga väga rahul, ei leidnud tema ega ta kaitsealuse versioon juhtunu kohta kinnitust.

Küll ei langenud kokku kohtukoosseisu ja prokuröri arusaam õiglasest karistusest. Anderson ütles juba vahetult pärast otsuse kuulutamist, et kaebab selle edasi.

Survet mõista Tarrastele eluaegne vangistus avaldasid kohtule ka tapetute lähedased ja avalikkus. Nagu Kikerpill nendib, peab kohus vaatama igat kaasust laiemalt.

Kikerpill toonitab intervjuu algul, et räägib kogu kohtukoosseisu eest. Ta toob esile, et rahvakohtunikud tulevad juhuvali­kuga.

Kas teil tekkis rahvakohtunikega enne otsuse langetamist vaidlusi?

Need on sellised nõupidamistoa asjad. Nii palju võin ma öelda, et otsus sündis meil suures üks­meeles.

Küsimus polnud ju kuriteo tõendatuses, vaid karistuses. Nii nagu tavaliselt on, huvitab avalikkustki kõige rohkem karistus. Paratamatult on kannatanud emotsionaalselt kõige rohkem üles köetud. Siis tundub iga karistus liiga väike. On näiteid, kus on mõistetud eluaegne vangistus ja keegi ikka ütleb: “Kahju, et surmanuhtlus on ära kaotatud.”

Ma kõiki võib-olla ei mäleta, aga arvan, et kolm eluaegset vangistust on minu eesistumisel mõistetud. Kui toon võrdluse kõnealuse juhtumiga, kus on haritud inimene, nii-öelda puhas leht, pole kusagil figureerinud …

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles