Kehapositiivsus ⟩ “Kehamassiindeks ja kaalunumber on täiesti meelevaldsed näitajad. Sama hästi võiks mõõta aiateibaid.”

Kiira Udu
Copy
Merlin Miido tõdes, et isegi kui ta on praegu oma kehaga rahul ega häbene seda, mõtleb vahel temagi, et see võiks olla pisut enam trimmis ja paremas vormis.
Merlin Miido tõdes, et isegi kui ta on praegu oma kehaga rahul ega häbene seda, mõtleb vahel temagi, et see võiks olla pisut enam trimmis ja paremas vormis. Foto: Erakogu

“Kas Mellu on ennast käest lasknud?” küsis tõstamaalase Merlin Miido elukaaslaselt üks tema sõpru. “Ega elukaaslane öelnud mulle, kes, aga sellise kommentaari peale mõtlesin küll: mis asja?!” tekitas oma keha kohta kuuldud märkus rõõmsameelses kodusisustushuvilisest Instagrami sisuloojas hämmastust.

Kui teismeeast lapse sünnini 28. eluaastal oli Miido oma keha ja välimuse suhtes väga kriitiline ja ebakindel, siis pärast lapse sündi tunneb ta end oma kehas hoopis paremini, kuigi see on ajaga muutunud.

Miido on aastatega teinud oma kehaga rahu, kuid paljud inimesed meie ümber tunnevad end oma nahas halvasti. Siinkirjutaja korraldas enda Instagrami kontol katse, uurimaks jälgijatelt, milline on nende suhe oma keha ja toiduga.

Sadakonnast vastajast 52 protsenti märkis, et nad pole oma kehaga rahul. 74 protsenti soovib selle puhul midagi muuta. 63 protsenti tagasiside andnutest ütles, et nad on kaalu tõstmise või langetamise eesmärgil pidanud mingisugust dieeti.

See väike küsitlus peegeldab pelgalt siinse loo autori ühismeedia sõprus-tutvuskonna tunnetust, ent annab aimuse, kuidas kehakuvandi teema meid mõjutab. Miidogi tõdes, et isegi kui ta on praegu oma kehaga rahul ega häbene seda, mõtleb temagi, et see võiks olla pisut enam trimmis ja paremas vormis. Mainitud küsitluse vastused küsimusele, mida nemad soovivad oma keha puhul muuta, olid valdavalt sarnased: tahetakse kaalust alla võtta, paremas vormis olla, saledamat kõhtu, puusi, reisi, käsi, suuremaid rindu.

“Tuleb tõdeda, et enamjaolt pöördutaksegi minu poole kehakuvandist ajendatud põhjustel – on see siis rahulolematus oma kehaga, häiritud minapilt, soov kaalu alandada või vabaneda rasvast,” nentis rahvatervise akadeemia toitumisnõustaja Teele Tiidt, et temanigi jõuavad inimesed samade muredega. Samas lisas Tiidt, et järjest rohkem on tal kliente, kes soovivad teha teadlikumaid toiduvalikuid ja parandada söömisharjumusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles