Ingvar Saare: Kihnus saan olla mina ise

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kihnu vallavanem Ingvar Saare võib olla rahul, sest Suaru sadam kui Kihnu merevärav on aastatega korda saanud.
Kihnu vallavanem Ingvar Saare võib olla rahul, sest Suaru sadam kui Kihnu merevärav on aastatega korda saanud. Foto: Urmas Luik

Kihnu kui Liivi lahe suurim püsiasustusega saar jääb Pärnu kesklinnast 45 ja Munalaiu sadamast 12 kilomeetri kaugusele. Pole just kiviga visata vahemaa, aga suvehooajal tungleb sinna külastajate voog, saamaks oma silmaga näha inimkonna suulise ja vaimse kultuuripärandi nimekirja kantud paika. Aarete saar ju ikkagi, nagu turismitrükiste reklaamlause peibutab.

Samal ajal lööb kihnlaste elulaadi tundjale vastu vahtimist eluvõõrus, kui pealinna päeva­lehes kirjutatakse valimisi kajastava foto all, et kihnlased olid selleks puhuks lausa rahvariided selga pannud, teadmata, et kört ehk triibuline villane seelik kuulub siin igapäevarõivastusse. Või Eestimaa reisijuhi kaanepilt, mis pööratud kujundusefektitsedes nii, et naiste külgkorvide leis­tangid on seal, kus tegelikkuses asub kalakast.

Sise- või välisturist naaseb mandrile hetkeemotsiooniga, mere rüpes põliselanikele jääb argielu, mida korraldatakse järjest rohkem pealinna malli järgi. Aga kihnlased suutsid säilitada iseseisvuse ajal, mil valdu liideti ja haldusreformi sundabielud tekitavad tüli neli aastat hiljemgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles