“Vabrik on elu” ⟩ Sindi linnatuur heidab valgust tööstuslinnade utoopiale

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Infotahvlid annavad aimu, kuidas Sindit kujundasid tööstusajastu hoovused, mis on kujundanud kogu maailma vabrikulinnade nägu.
Infotahvlid annavad aimu, kuidas Sindit kujundasid tööstusajastu hoovused, mis on kujundanud kogu maailma vabrikulinnade nägu. Foto: Meelis Kalme

Vabrik on töö. Vabrik on kodu. Vabrik on pidu. Vabrik on kool. Vabrik on poliitika. Vabrik on elu. Nõnda tutvustab eile Sindis avatud linnatuur tööstusajastu ettekujutust ratsionaalsest ühiskonnast.

Nii nagu insenerid panid millisekundise täpsusega tööle tootmisliinid, nii pidid hoolikalt planeeritud vabrikulinnad panema õilmitsema terved kogukonnad. Taolisi utoopilise eksperimente tehti üle kogu maailma. Šotimaal, New Lanarkis. Brasiilias, Fordlandias. Lõuna-Aafrikas, Kimberleys. Nõukogude Liidus, Magnitogorskis. Eestis, Sindis.

Selline on lõik tuuri “Ulmade linn” tutvustusest, mis moodustab osa kunstiprojektist “Kunstnikud kogudes”. Tuuri on loonud ajaloolane Aro Velmet ja see viib külastaja Sindi muuseumi eest teekonnale läbi kolme sajandi ja nelja kontinendi vabrikulinnade. Audiogiid toob külastajani inimesed, kelle elu on hällist saadik olnud seotud Sindi tekstiilivabrikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles