Vambola Paavo ⟩ Kuninglikud kassid

, ajakirjanik
Copy
Vambola Paavo arvates tuleks riigil kokku hoida eelkõige ametnike armeed kärpides. 
Vambola Paavo arvates tuleks riigil kokku hoida eelkõige ametnike armeed kärpides. Foto: Kristjan Teedema

Mulle näib, et Eesti on muutunud ametnike riigiks, kus üks suur seltskond tunneb end kuninga kassina. Viimased kuus–seitse aastat on aina hagu alla pandud. Ametnikuks meelitavad kõrge palk, prisked preemiad ja pikk puhkus.

Näidake mõni erasektori kutseala, kus toimub ülekuldamine. Avalikus sektoris on see tavaline. Erafirmades loetakse kiivalt raha ja palk tuleb püksirihma pingutades välja teenida. Kuna ministeeriumide kooseisud on avalikud koos ametinimetustega, on võimulus sinna pilk heita. Välja loeb imelisi ametikohti: asekantslerid, analüütikud, nõunikud, poliitilised “juhtmed”, projektijuhid, spetsialistid. Terviseameti kodulehelt võib kokku lugeda ligemale 300 inimest. See ei ole ministeerium, vaid üks amet. Kirutud Vene ajal oli rajoonikeskuses või linna sanitaar-epidemioloogiajaamas tööl viis–kuus inimest ja juhataja ning kõik sai tehtud. Kontroll oli märksa rangem kui praegu.

Ametnik tuleb tööle kell 8.15 ja lahkub 16.30 ringis, ehkki tööpäev peaks kestma veel pool tundi. Kui helistada asjamehele mõni minut pärast poolt viit, jääbki telefon kutsuma. Päev on läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles