Pärnu rannas mängib kaitseväe orkester: Oleme praegu ilmselt kuulsamad kui kunagi varem

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Kaitseväe orkestrandi töö eeldab head füüsilist vormi – ilma selleta ei pääse mängima. Sõduri baaskursuse peavad läbima ka naised.
Kaitseväe orkestrandi töö eeldab head füüsilist vormi – ilma selleta ei pääse mängima. Sõduri baaskursuse peavad läbima ka naised. Foto: Teet Raik

Pärnu muusikafestivali kuulajale tasuta kuurordiprogrammis astub täna päeval ranna kõlakojas üles kaitseväe orkester, mis pärast mais avalikkuse ette jõudnud täiskoosseisus koondamise skandaali on saanud palju toetusavaldusi ja esinemiskutseid üle Eesti.

Ka Pärnu muusikafestival kutsus mõlemad koondamisohtu sattunud orkestrid – kaitseväe orkestri ning politsei- ja piirivalveorkestri – just nimelt toetuse märgiks oma festivalile esinema.

Kaitseväe peadirigent ja kaitseväe orkestri ülem kapten Simmu Vasar lausus, et toetust on tulnud orkestrile tõesti rohkelt.

“Täname kindlasti Pärnu muusikafestivali korraldajaid meid festivalile kutsumast. Esinemiskutseid on olnud veel palju, aga kahjuks igale poole ei jõua. Tänu sellele praegusele olukorrale oleme praegu ilmselt kuulsamad kui kunagi varem,” tõdes ta.

Kuni juuni alguseni orkestril avalikke ülesastumisi peaaegu ei olnud, sest kehtisid COVID-viirusega seotud piirangud. Sellel ajal toimusid ainult riiklikud ja kaitseväesisesed tseremooniad. “Ega me ise kah tahtnud osaleda mingil üritusel, kus oleks olnud vähimgi oht, et rahva kogunemise tõttu võib tekkida soodus keskkond viiruse levikuks,” rääkis Vasar.

Esimene avalik esinemine toimus 4. juunil Tallinna Vabaduse platsil, kus toimus Tallinna kesklinnaosa valitsuse korraldatud Eesti lipu päeva tähistamise üritus. Mõni päev peale seda toimus Carolin Illenzeeri fondi heategevuskontserdi salvestus Miinisadamas. Orkestri suuremaks ülesastumiseks võib kindlasti pidada võidupüha paraadi Paides. Tulemas on veel avalikud kontserdid merepeol Tallinnas Noblessneri laval, avamerepurjetamise MM ava- ja lõputseremoonial ja Valga MilFestil. Orkestri praegused plaanid lõpevad 31. augustiga.

“Praegu me 1. septembrist kaugemale ei mõtle. Suure tõenäosusega jätkab orkester sõjamuuseumi koosseisus, aga mis kujul või suuruses, on praegu lahtine,” rääkis Vasar.

Tänasele Pärnu kontserdile ranna kõlakojas on orkester valinud kava “Kaunimad laulud”. Kontserti juhatab orkestri dirigent ja muusikaline juht nooremleitnant Teet Raik ning laulusolist on René Soom. Esitamisele tuleb Eesti heliloojate instrumentaal- ja vokaalmuusika marssidest, isamaalistest lauludest, sõdurilauludest kuni kontserdipaladeni välja.

Vasara sõnutsi peitub kaitseväe orkestri eripära asjaolus, et kõik orkestrandid on kaitseväe tegevteenistujad ja nad on täiskohaga orkestris tööl. Lisajõude on orkester kutsunud ainult oma kevad- ja sügiskontserdile sümfoonilise puhkpillimuusika esitamiseks. Sümfoonilise kontsert-puhkpilliorkestri täiskoosseis on 56 orkestranti. Kaitseväe orkestrisse saab tööle konkursi alusel.

“Kui meil tekib vaba orkestrandi ametikoht, siis kuulutame välja konkursi. Tavaliselt tuleb ühele kohale kolm kuni viis kandidaati, kellega siis vestleme, kuulame nende pillimängu ning nad peavad läbima kaitseväe üldfüüsilise testi ja taustakontrolli. Meie orkestrantide ajalugu peab olema puhas, sest muidu ei sõlmita temaga tegevteenistuslepingut. Samuti peab orkestrant esimese aasta jooksul läbima ametikohale nõutavad sõjaväelised kursused. Meesterahvad peavad olema läbinud ajateenistuse ja peavad aasta jooksul tegema nooremallohvitseri kursuse, aga naisterahvad peavad kõigepealt läbima sõduri baaskursuse ning siis nooremallohvitseri kursuse,” selgitas Vasar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles