Rain Jung: Vaktsineeritud ja ohtlik (1)

Rain Jung
, Pärnu linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees
Copy
Teadusnõukoja kinnitusel kulgeb vaktsineeritutel haigus kergemalt ja sümptomeid ei pruugigi ilmneda.
Teadusnõukoja kinnitusel kulgeb vaktsineeritutel haigus kergemalt ja sümptomeid ei pruugigi ilmneda. Foto: Mailiis Ollino

Olen ilmselt üks neist paljudest, kes iga päev jälgib sõnumeid pandeemiarindelt. Andmed, mis nüüd on lisandunud nakatunute statistikasse, kõigutavad omajagu usku vaktsineerimisse. Üldiselt võib öelda, et esmanakatunutest umbes 20 protsendil on vaktsineerimis­kuur lõpetatud. Kas seda pole liiga palju?

Tean, et osale inimestele ei möödunud esimese süsti saamine üldse valutult – oli kõrvalnähte, põdemist – ja kui vaktsineeritud nii kergesti taas nakatuvad, tekib paljudel küsimus, et milleks üldse vaktsineerida. Seda enam, et meie ühiskonnas on sügavalt juurdunud idast imporditud suhtu­mine, et “ärme midagi tee, äkki läheb mööda”. Nii viivitataksegi kaitsesüstimisega, kusjuures kõhklusi toidavad jutud sellest, millist vastureaktsiooni on süstimine kellelegi põhjustanud. Selle ebakindluse kõrval jääb märkamata teadusnõukoja kinnitus, et vaktsineeritutel kulgeb haigus kergemalt ja sümptomeid ei pruugigi ilmneda. ­Lisame sellegi teadusnõukoja “lohu­tuse”, et ükski vaktsiin ei kaitse nakatumise eest 100 protsenti, kuid vaktsineerimisest midagi tõhusamat pole välja mõeldud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles