ÜLEVAADE ⟩ Muinastulesid saab nautida mitmel avalikul sündmuselgi

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Muinastulede öö augusti viimasel laupäeval on 1992. aastal Eesti ja Soome rannikul alustatud traditsioon.
Muinastulede öö augusti viimasel laupäeval on 1992. aastal Eesti ja Soome rannikul alustatud traditsioon. Foto: Elise Ellermaa

Täna tähistatakse Eestis ja ülejäänud Läänemere-äärsetes riikides muinastulede ööd ja õhtul süüdatakse mitmel pool lõkked, näitamaks rannarahva ühtsust ja mälestamaks merele jäänuid. Väiksemate muinastulede kõrval läidetakse piirangute kiuste tänavugi avalikke lõkkeid.

Muinastulede öö augusti viimasel laupäeval on 1992. aastal Eesti ja Soome rannikul alustatud tava, mille on üle võtnud ülejäänud Läänemere-riikide elanikud. Tavakohaselt süüdatakse mere ääres lõkked päikeseloojangul, meenutamaks kunagisi märgu- ehk iilastulesid, mis olid mõeldud näitama teed hilja peale jäänud meremeestele ja edastama teateid naabritele.

Kuigi tänavu nagu mullu on avalikke muinastulede öö üritusi varasematest aastatest mõnevõrra vähem, jagub neid sellegi suve lõppu.

Pärnakatel ja suvepealinna külalistel on täna õhtul võimalus saada osa juba traditsiooniliseks kujunenud muinastulede öö tuleskulptuuri süütamisest. Tuleinstallatsiooni korraldab kunstirühmitus Non Grata ja tuleetendust Geo Rg ning Karina Valuya. Meeleolu loovad Loovlinnaku Helituba ja kohalikud muusikud. Tasuta üritus algab kell 20 ja jätkub jõe ääres, loovlinnakus.

Kel soov saada ülevaade Pärnu linnas ja lähistel süüdatavatest muinastuledest distantsilt, võib minna näiteks Lindi külla, kust üle lahe asuvale suvepealinnale avaneb üsna hea vaade. Sarnakõrtsi talu telkimisplatsil ja prii pääsuga üritusel, mis algab kell 20, on korraldatud nii peavari vihmasema ilma puhuks kui lauad neile, kes oma näksid kaasa tahavad võtta. Lindi külaseltsi ja Pärnu linnavalitsuse organiseeritud sündmusel kuuleb elavat muusikatki: esinevad Olavi Kõrre ja Astrid Nõlvak.

Rannakülas Kablis ei saada muinastulede öö tähistamisest muidugi üle ega ümber ja kohaliku külaseltsi eestvõttel süüdataksegi sealsel rannal lõke. Samuti tasuta õhtul saab nii kuulata kui kaasa laulda tuntud merelaule ja külaseltsi teatel on lõkkeõhtule oodata tuletantsijanna Flaming Alice’it.

Varblas tähistatakse vana kommet Matsi sadamas, kus lõke pannakse põlema kell 20. Peale rannavaadete võib sealses võrgukuuris nautida muusikat Ergo esituses. Lõkke äärde minejail tuleks kaasa võtta rahakottki, kuna määratud on osalustasu.

Pärnakatel ja suvepealinna külalistel on täna õhtul võimalus saada osa juba traditsiooniliseks kujunenud muinastulede öö tuleskulptuuri süütamisest.
Pärnakatel ja suvepealinna külalistel on täna õhtul võimalus saada osa juba traditsiooniliseks kujunenud muinastulede öö tuleskulptuuri süütamisest. Foto: Elise Ellermaa

Läänerannas oodatakse augusti viimasel laupäeval külalisi näiteks Virtsu alevikus kalasadama kõrval linnuse juures. Seal tähistatakse muinastulede ööd juba kella 17st. Korraldaja ehk Virtsu arenguseltsi teatel on peale tulevaatemängu oodata korralikku kultuurikava ja esinejaid nii lähemalt kui kaugemalt.

Muinastulede öö tava elus hoidva MTÜ Tuleranda koostatud lõkkekohtade kaardi andmeil süüdatakse avalikud muinastuled Pärnumaal veel näiteks Häädemeeste vallas Merekülas, Pärnu linna Tõstamaa osavallas Väratis ja Lääneranna vallas Matsalu külje all Kopli talus.

Meeles tasub pidada, et avalikel üritustel võidakse küsida kas vaktsineerimispassi, tõendit COVID-19 läbipõdemise või negatiivse testi kohta. Sestap tasub enne suurema muinastule äärde minekut kindlasti veenduda, kas ja mida kohapeal kontrollitakse.

Tuleranda soovitab aga rahvarohketest suurüritustest õigupoolest eemale hoida ja ohutusnõudeid jälgides süüdata mere ääres oma lõke. Selle võiks Tuleranda soovitusel rannas tule läita kell 20.30, et hämarusega oleksid leegid juba teistelegi näha.

Eestis muinastulede traditsiooni elus hoidev MTÜ Tuleranda soovitab sel aastal rahvarohketest suurüritustest hoopis eemale hoida.
Eestis muinastulede traditsiooni elus hoidev MTÜ Tuleranda soovitab sel aastal rahvarohketest suurüritustest hoopis eemale hoida. Foto: Karoliine Aus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles