Küberkelmid petsid naistelt välja kümneid tuhandeid eurosid

Pärnu Postimees
Copy
Kaks küberkelmide õnge läinud naist jäid ilma kokku ligemale 20 000 eurost.
Kaks küberkelmide õnge läinud naist jäid ilma kokku ligemale 20 000 eurost. Foto: Arvo Meeks

Politsei alustas uurimist kahe kelmuse suhtes, mille ohvrid jäid esmastel andmetel ilma kokku ligemale 30 000 eurost.

Eile teatati politseile, et 79aastane naine leidis Facebooki lehelt investeerimisvõimalust pakkuva reklaami. Reklaam juhatas   veebilehele, kus ta täitis ära ankeedi oma kontaktandmetega.

Mõne aja pärast võeti naisega telefonis ühendust ja paluti tema arvutile ligipääsu AnyDesk programmi abil. Naine andis oma arvutile ligipääsu ja helistaja tegi programmi abil mitu rahaülekannet ning naine kinnitas kõik need Mobiil-ID PIN-koodidega.

Kuna näiliselt investeeringud veebilehel järjest kasvasid, soovis naine raha tagasi oma pangakontole kanda, ent see tal ei õnnestunud. Veebilehe tugiaadressilt küsitakse vaid raha juurde.

Esmasel hinnangul küünib tekitatud varaline kahju 14 505 euroni.

Üleeile teatati politseile, et augusti alguses tegi 55aastane naine ühele investeerimisplatvormile konto ja esimese sissemaksegi. Seejärel võtsid eri inimesed temaga ühendust ja veensid laenu võtma.

Naine kandis 300 eurot ühe mehe pangkontole eesmärgiga investeerida ja võttis seejärel, eelneva veenmise tulemusena, mitmest kiirlaenuasutusest laenu. Seni on naine tagasi saanud ainult 300 eurot, mis ta kandis ülalmainitud kontole. Varalise kahju suurus on ligemale 13 080 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles