Pärnus tegutsev tantsukool loob kogukonda, mis annaks noortele enesekindlust

Copy
Foto: Karin Rosenberg

1. novembril oma kümnendat sünnipäeva tähistav tantsukool Black and Brownie on omapärane tantsustuudio, mille eesmärk pole ainult õpetada noori tantsima, vaid anda edasi erinevate tantsustiilide väärtusi ning arendada noorte loovust, eneseväljendus- ja esinemisoskust. Sellest, kuidas kool alguse sai, kas tantsima saab õpetada igaühe ja mis on rütmitunnetusest vaat et tähtsamgi veel, räägib tantsukooli juhataja Hannele Uustalu.

Black and Brownie Tantsukool on üheksa aastat tegutsenud. Kuidas kool alguse sai ja mida algusaegadest mäletate?

Black and Brownie asutaja Marten Palu oli 2011. aasta suveks juba mitmes tantsukoolis õpetanud ja tal oli oma nägemus, kuidas üht stuudiot toimetada. 2011. a augustis osales ta Portugalis noortevahetusel ja tutvus Bury Stil'iga. Bury küsis, mis Marteni unistus on ning kui vastuseks oli "oma tantsukool", ütles Bury "I have four of those, let me help." Bury abiga saidki Black and Brownie uksed avatud 1. novembril 2011. aastal. Esimesed ruumid olid aadressil Hospidali 4, endistes Gabriele Moe- ja Tantsukooli ruumides. Neli õpetajat õpetasid ainult tänavatantsustiile nagu breaking ja popping ning õpilasi oli ca 40.

Kuidas nende aastatega nii kooli eesmärgid kui ka kool ise muutunud on?

Kooli suurim eesmärk oli luua kogukond, mis noortele enesekindlust annab ja neid hoiab. See eesmärk on siiani täpselt sama. Suurim muutus läbi aastate on meie meeskonna ja tegevuste professionaalsus. Paneme iga aasta suurt rõhku teenuse kvaliteedi täiendamise ja kasvu peale.

Aga teie eesmärk pole pelgalt õpetada noori tantsima, vaid anda edasi ka hip-hop kultuuri põhimõtteid ja väärtusi. Kui räägime hip-hopist, siis mida sellest tantsustiilist kaugem inimene võiks teada või mida oleks talle põnev sellest rääkida?

Hip-hop on kultuur, mis ühendab inimesi läbi erinevate kunstivormide, filosoofia, mõttemaailma ja väärtushinnangute. Peace, love, unity and having fun! Me õpetame, kuidas üksteist austada, toetada ja mõista, eelkõige läbi selle, kuidas noortesse suhtume ja nendega käitume. Suuresti lõimuvad need väärtused läbi paljude lisategevuste, mida trennideväliselt noortele pakume – näiteks meie õpilasesindus BB SQUAD korraldab õpilastele teemaüritusi (Halloween, sõbrapäevanädal, jõulunädal, tantsuõhtud ehk jam’id), lisaks sellele korraldame õpilastele freestyle ja koreograafia võistlusi, ainult õpilastele mõeldud jõulupidu ja suvelaagreid.

Foto: Maaris Puust ja Grete Kuusik

Kui populaarne hip-hop tänaseks on?

Hip-hop kultuuris kõige enam tarbitud kunstiliik on muusika ning globaalselt on selle maht kõikidest žanritest üle 20%, mis on tugevaks indikaatoriks kultuuri populaarsuse osas. Kui räägime hip-hop kultuuri originaaltantsust breaking, siis selle populaarsus on järjest tõusmas, eriti tänu horisondil oleva 2024 Olümpiamängudega, kuhu on esimest korda lisatud breaking!

Mis stiilid täna veel populaarsed on, mida teil ka õpetatakse?

Lisaks tänavatantsudele nagu Breaking ja LA style õpetame ka showtantsu, jazztantsu erinevaid vorme (street jazz ja lyrical jazz) ning contemporary stiili. Sellest aastast lisandusid meie koolis õpetatavate tantsustiilide nimekirja ka house, k-pop, disco dance ja akrobaatika.

Foto: Maaris Puust ja Grete Kuusik

K-pop muusika on viimasel ajal väga populaarseks saanud. Mis seda tantsustiili iseloomustab?

K-popi all peetakse silmas Korea popmuusikat, mis on Lõuna-Korea populaarne muusikažanr ja sai alguse 1990ndatel. Seda mõjutavad lisaks traditsioonilisele Korea muusikale ka pop, eksperimentaal, rokk, jazz, gospel, hip-hop, R&B, reggae, elektrooniline tants, folk, kantri ning ka klassikaline muusika. Seega k-pop lauludele tehtud tantsud koosnevad erinevatest tantsustiilidest. Tunnis õpitav koreograafia sisaldab showtantsu ja tänavatantsus elemente. Olulisel kohal on sünkroon, täpsus ja tehnika. Samuti tõstetakse tantsudes esile emotsioon ning lavaline väljanägemine. Eesmärgiks on jagada üksteisele positiivset energiat ning nautida seda korea muusika ja tantsu saatel.

Foto: Maaris Puust ja Grete Kuusik

Kuidas tantsimisega üldse on, laulmise osas on arvamus justkui kahetine, ühed leiavad, et kõiki saab laulma õpetada, teised usuvad jälle, et kui ikka pole häält antud, siis ei ole midagi teha. Kas tantsima saab igaühe õpetada?

Kindlasti on inimestel erinevad soodumused, kui kiiresti nad mingeid oskuseid omandavad ja sama on tantsuga. Oluline on aga mõista, et mis eesmärgil tantsitakse — meie õpetame tantsima iseenda jaoks ja seda saab nautida ka paari lihtsa liigutusega ja kerge rütmitajuga. Ilma varasema kogemuseta saab juba poole tunniga muusikasse liikumist nautida. Sellel eesmärgil tantsides pole DNA loterii kindlasti oluline.

Aga kui üldiselt tantsimisest rääkida, siis on kindlasti selle juures palju olulist veel lisaks esmapilgul olulisimale – rütmitunnetusele. Mida siis veel ühel heal tantsijal vaja läheks?

Soovi tantsida — see on kindlasti kõige olulisem. Lisaks paneme me BBs suurt rõhku freestyle'ile ehk improvisatsioonile. Kõige vabastavam tunne on see, kui lased muusikal läbi enda liikuda: "Dancing is what music looks like." Freestyle'i hoiab kõige rohkem tagasi julgus improviseerida, eriti teiste ees — üks meie suuremaid eesmärke noorte arengu toetamisel on pakkuda turvalist kohta, kus noor julgeb katsetada ja mugavustsoonist välja astuda. Teadupärast ebamugavustundest tekib areng.

Mis siis teie tantsukooli ikkagi teistest ennekõike eristab?

Väga tehniliselt vastates, meie bränd. Vähem tehniliselt, tantsukooli hing, mis on kombinatsioon meie õpetajatest, õpilastest, saalivälistest tegevustest, sisekultuurist ja paljust muust. Me näeme, kuidas meie lähenemine huviharidusele on andnud noortele turvalise keskkonna, kus nad julgevad iseendaks jääda ja ennast tõeliselt väljendada. Samuti on meil null-tolerants igasugusele kiusamisele ja arvustamisele — oleme selle osas väga tähelepanelikud ja millegi osas ei pigistada silma kinni.

Foto: Maaris Puust ja Grete Kuusik

Millest aga Black and Brownie Tantsukooliga praegu unistate või mille nimel praegu eriliselt vaeva näete?

Tegelikult on meie kaks suurt ja pikaajalist unistust just hiljuti täitunud – eelmisel aastal kolisime uhiuutesse ruumidesse, mille planeerimisel saime ise ka sõna sekka öelda. Seega saime ruumid, mis on täpselt meie vajadustele ehitatud.

Uute ruumide puhul oli meie jaoks oluline see, et tantsusaalid oleksid võimalikult suured ja kvaliteetse põrandaga. Garderoobide juurde soovisime kindlasti pesemisvõimalusi. Eelmistest ruumidest võtsime kaasa õpilaste lounge'i idee, mille ka uutesse ruumidesse planeerisime. See on vaipkatte ja kott-toolidega mõnus koht, kus õpilastel on võimalus mugavalt trenni algust oodata, mitme trenni vahel aega parajaks teha ja üksteisega suhelda. Lounge'i telekas mängivad meie enda tantsuvideod, samuti on võimalus PlayStationi peal Just Dance'i mängida. Boonusena saime uues kohas ka eraldi laoruumi, mis on koduks kostüümidele, kõikvõimalikele kaunistustele ja nüüd ka e-poe kaubale. E-pood on teine pikaajaline unistus, mis mõne päeva eest täitus. Sealt leiab meie kujundusega t-särke, pusasid ja dressipükse, aga ka seljakotte, koolipäevikuid jpm.

Lähitulevikus unistame käesoleval õppeaastal ühiselt tantsukooliperega meie juubeli tähistamisest. Black and Brownie Tantsukool saab 1. novembril 10-aastaseks ning loodame läbi õppeaasta korraldada selle raames nii õpilastele kui ka peredele, sõpradele ja toetajatele toredaid üritusi.

Kuna tantsukoolis paneme suurt rõhku ka visuaalidele ja tantsuvideodele, siis mõne aasta pärast unistame oma lühifilmi väljaandmisest.

Copy
Tagasi üles