Õlitamine pikendab pannide eluiga

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Home & Gourmet Pärnu kaupluse klienditeenindaja Age Nurm ütles, et panni ei tohi kogu aeg puhastusvahendiga pesta. Piisab, kui see majapidamispaberiga puhtaks pühkida või mustus veega lahti leotada.
Home & Gourmet Pärnu kaupluse klienditeenindaja Age Nurm ütles, et panni ei tohi kogu aeg puhastusvahendiga pesta. Piisab, kui see majapidamispaberiga puhtaks pühkida või mustus veega lahti leotada. Foto: Urmas Luik

Pann on enamikus kodudes iganädalane asendamatu abiline, nii lähebki meel mõruks, kui nakkumatu pinnaga pann toidu kinni kõrvetab või põhi kumeraks tõmbub.

Poodi uut panni valima minnes leiab valikust nii alla kümne- kui kõvasti üle 100euroseid, väliselt neil justkui ülisuurt vahet pole. Seda, millele panni valides tähelepanu pöörata, aitas selgitada Home & Gourmet Pärnu kaupluse klienditeenindaja Age Nurm.

Kui tahate, et pann kaua kestaks, tuleb Nurme sõnutsi esimese asjana arvestada oma pliiditüübiga. “Tavaliselt ei oska inimesed sellele mõeldagi, arvatakse, et pann on pann, ja valitakse hoopis hinna järgi,” tõdes ta. “Kõikidel pannidel on etiketil kirjas, millistele pliitidele need sobivad.”

Näiteks puupliidil kasutataval pannil ei tohi olla plastkäepidet ja see peab taluma suurt kuumust, kõige paremini sobivad sel juhul malmist ja roostevabast terasest pannid.

Paks või õhuke?

Kööginõusid riiki toova AS AVST-I tegevjuht Aivar Miländer rääkis, et igapäevaseks intensiivseks kasutamiseks passib pigem paksupõhjaline pann. “Harva kasutamiseks sobivad keskmise paksusega pannid ning õhukesed ja odavad pannid on mõeldud algajatele,” selgitas ta.

Paksupõhjalised pannid on vastupidavamad deformeerumise suhtes ja aitavad kokku hoida energiat. Õhukese põhjaga pannid on head gaasipliidil kasutada. “Ka siis, kui soovite hästi kiiresti midagi praadida, näiteks muna, sobib õhukese põhjaga pann,” sõnas Nurm.

Samal ajal on olemas paksupõhjalised pannid, mille põhja vahele on pandud vasest plaat, ja needki kuumenevad väga kiiresti, sest vask juhib hästi soojust.

Nakkumatu pinnakattega pannid tahavad üldjuhul õrna ümberkäimist, seevastu keraamilise kattega pannid taluvad edukalt kõrget kuumust ja isegi metall-labidat. Tõsi, noaga selle peal siiski lõigata ei tasu. Tänu väga siledale pinnale pole nende kööginõude puhastamiseks vaja muud, kui majapidamispaberiga pühkida või nuustikuga voolava vee all kergelt üle käia. Materjali tugevusest annab aimu fakt, et näiteks Home & Gourmet’s müügil keraamilise kattega panni kattekihile annab tootja kolmeaastase garantii.

Palju on räägitud, et kriimulise kattega teflon on tervisele ohtlik ja võib tekitada vähki. Nii pelgabki osa inimesi tefloni kartuses kõiki mustakattelisi panne. Tegelikult ei saa musta katte ja tefloni vahele võrdusmärki panna. Nakkumatu pinnakattega pannide puhul kasutab iga tootja eri keemilise koostisega katet. Jälle tasub uurida etiketti: kui pann on teflonkattega, on see kirjas. Pannidelt võib otsida märkeid, mis kinnitavad, et need ei sisalda tervisele kahjulikke aineid.

Miländeri jutu järgi on teflonpann normaalsel kasutamisel ohutu, sest suured ja tuntud firmad ei kasuta juba ammu enam ohtlikuks muutuda võivaid kemikaale. “Tegelikult ei ole teflon iseenesest tervisele kahjulik isegi allaneelamisel,” selgitas ta. “Kahjulikuks võivad muutuda kemikaalid, mille abil liimitakse teflon panni külge. Seda juhul, kui pann peab pikalt taluma 400kraadist kuumust, mille puhul kemikaalid hakkavad lagunema ja aurustuma. Kodustes tingimustes ei ole see võimalik.”

Vältige vigu

Nurm tunnistas, et mõni inimene põlgab nakkumatu pinnaga panne, kuna need kestvat liiga vähe aega. Tegelikult ei osata neid kööginõusid õigesti kasutada.

Esimene, mida kunagi teha ei tohi, on kuuma panni külma vee alla panna. “Ühegi panniga ei tohi nii teha, nii rikutakse ära sisepinna mittenakkuvad omadused! Pann hakkab toitu kinni võtma ja siis ollaksegi sunnitud kate katki kraapima,“ hoiatas Nurm.

Samuti ei tasu panni kogu aeg pesta puhastusvahenditega. Piisab, kui see majapidamispaberiga puhtaks pühkida. Kui aga tõesti pesta vaja, oleks hea pärast pesemist pann kuivatada ja valada sellele teelusikatäis õli ja see majapidamispaberiga sisse hõõruda. Kõikide nakkumatu pinnaga pannidega tasub seda teha, sest õlitamine pikendab nende eluiga.

Osa mudeleid on lubatud pesta nõudepesumasinas, aga mõistlikum oleks seda teha käsitsi. Pealegi, kui nakkumatu pinnaga panni on õigesti hooldatud, ei tohiks selle pinna külge toit kõrbeda. Kui midagi on siiski külge jäänud, tasub nühkimise asemel see pigem veega lahti leotada.

Põhjusi, miks toit nakkumatu pinnaga panni põhja külge kõrbeb, leidub teisigi. “Siin võib põhjuseks olla ülekuumutamine, näiteks kui pann seisab tühjalt kuumal pliidil,” sõnas Nurm. “See rikub sisepinna ja pann hakkabki toitu külge võtma.”

Samuti pole pannile hea, kui sellel pisikest asja praetakse ja suur osa pinnast tühjalt kuumeneb, parem võtta sel puhul juba väike pann.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse kokandusõpetaja Marina Madisson rääkis, et tervisele kõige halvemaks hinnatakse teflonpanne ja tervisesõbralikumaks väga vastupidava kattega keraamilisi panne.

Unustamine rikub

Teflonpanni miinus on, et see vajab õrna ümberkäimist. “Kerge teflonpann on väga tundlik kuumutamise suhtes,” ütles Madisson. “Inimestel on komme panna pliit algul maksimumkuumuse peale, et see kiiremini soojaks läheks, siis nad unustavad selle ja pann kuumenebki üle. Just unustamisega rikutakse väga tihti oma teflonpann ära.”

Näiteks puudega köetaval pliidil on temperatuuri keeruline jälgida ja seal kipub teflonpanni, aga ka muude nakkumatu kattega pannide eluiga lühikeseks jääma. Ülekuumenemise tõttu võib õhemate pannide põhi kumeraks tõmbuda.

Kiidusõnu jagus Madissonil malmpannidele. Need on eriti head kastmete ja hautiste valmistamiseks, sest lähevad ühtlaselt kuumaks ja hoiavad kaua soojust. Malmi miinuseks võib lugeda aeglast kuumenemist ja ülejäänud pannidega võrreldes pisut keerulisemat hooldust. Samuti on malmpann väga raske.

Kes pelgab nakkumatu kattega panne, kiigaku roostevabast terasest pannide poole, mis sobivad kõikidele pliitidele, isegi ahju. “Kuid nende pannidega toimetamine vajab veidi vilumust ja harjutamist,” märkis Miländer. “Samuti on tarvis kasutada rohkem õli kui nakkumatu kattega panni puhul, sest muidu kipub toit põhja kõrbema.”

PANNILE PIKKA IGA!

* Ärge jätke panni tühjalt kuumale pliidile.

* Kasutage toiduvalmistamisel keskmist, 180kraadist kuumust.

* Oodake panni pesemisega, kuni see on jahtunud.

* Pärast pesemist õlitage panni aeg-ajalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles