Priit Humal: Rail Baltic ei valmi ka aastaks 2035 (25)

Priit Humal
, Kodanikuliikumise Avalikult Rail Balticust juhatuse liige, Isamaa
Copy
Foto: Rail Baltica

Võimalik aken uue Rail Balticu (RB) seni kavandatud kujul valmis ehitamiseks on sulgunud. Selle tunnistamiseks puudub julgus ja soov. Üledimensioneeritud Rail Balticu fragmendid jäävad monumentidena meenutama praegust aega.

2017. aastal leidsime majandusministeeriumi dokumendiregistrist RB 2015. aastal sõlmitud rahastuslepingu. Kuigi teiste riikide analoogsed lepingud on avalikult veebis kättesaadavad, on RB meeskond kõik sellised dokumendid salastanud. 2015. aasta rahastamislepingust on näha, et kavandatud ajakava ei võimalda saavutada avalikult lubatud eesmärki: ehitada raudtee valmis aastaks 2025. Et seda varjati, oli ilmselt tagatoa saladus, mida ei pruugitud rääkida meeskonna liikmetele ega poliitikutele, kes projekti avalikult kaitsesid ja näiliselt juhtisid.

Fakti avalikustamisele Õhtulehes järgnes ministeeriumi raevukas reaktsioon, et Humal ja kodanikuühendus Avalikult Rail Balticust valetab. Nüüd tunnistab RB meeskond ametlikult, et tähtaeg pole reaalne ei tehniliselt ega puuduva finantseerimise tõttu. Veel enam: kõigi kiire Baltikumi rongiühenduse ootajate kurvastuseks on raudtee rajamine Tallinnast Riiga muutunud võimatuks. Võimaluste aken on sulgunud ja hoomatavas tulevikus selline raudteetrass ei valmi.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles