MUUTUS ⟩ Kunagi aia taga hoitud psüühiliste erivajadustega inimesed elavad kui kodus

Kerstin Meresma
Copy
Igal elanikul on 2018. aastal valminud nelja korteriga Niidumetsa kodus oma tuba. Korterikaaslastega tuleb jagada ajakohastatud elutuba-kööki ja pesu­ruumi-tualetti.
Igal elanikul on 2018. aastal valminud nelja korteriga Niidumetsa kodus oma tuba. Korterikaaslastega tuleb jagada ajakohastatud elutuba-kööki ja pesu­ruumi-tualetti. Foto: Urmas Luik

Pärnu Niidumetsa kodu tegevus­juhendaja Ulvi Paju tööpäev algab varahommikul, kui teised end päevaks alles valmis sätivad või veel viimaseid mõnusaid hetki voodis naudivad.

Esmalt tuleb nagu igas teiseski kodus valmis saada hommikusöök. Süüa Paju aga ei tee, vaid juhendab oma pereliikmeid, kuut Niidumetsa maja ühe korteri elanikku söögi valmistamisel. Neil kõigil on oma ülesanded – kes katab laua, kes praeb, kes keedab. Üheskoos istutakse laua äärde ­einestama ja koristataksegi. Ühe “pere” raames tehakse kõike koos.

Niidumetsa kodu on ööpäevane teenus täisealistele psüühilise erivajadusega inimestele. Maja avati 2018. aastal ja sinna pai­gutati elanikud vanematest teenusemajadest Toris ja Vändras. Majas on neli korterit ja igas korteris elab kuus inimest, kel kõigil on oma tuba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles