Hüvasti, meistriliiga ⟩ Pärnu Vaprus kukkus tippseltskonnast välja

Märt Pilme
, reporter
Copy
Pärnu Vaprus püsis meistriliigas ühe hooaja.
Pärnu Vaprus püsis meistriliigas ühe hooaja. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu Vaprus kaotas jalgpalli meistriliigas viimase sekundi väravast 1:2 Viljandi Tulevikule ja mängib järgmisel hooajal aste madalamal ehk esiliigas.

Tabeli viimane, Vaprus läks kodusel Rannastaadionil platsile teadmisega, et võita tuleb nüüd ja kohe, kui tahetakse kõrgliigasse püsima jääma. Pärast tabeli poolitamist jäi hooaja lõpuni vaid kolm matši ja vahe eelviimasel kohal paikneva Tartu Tammekaga oli neli silma.

Enne tänaseid lahinguid tähendas see, et 28. vooruga võiks kõik selgeks saada: kui Pärnu kaotab Viljandile ja Tammeka alistab mõni tund hiljem FC Kuressaare, oleks juba kaks vooru enne lõppu klaar, et Vaprus on järgmisel aastal esiliigas. Teatavasti kukub tabeli viimane aste madalamale ja eelviimane läheb üleminekumängudele.

Pärnakad tulid mängule vaid nelja vahetusmängijaga, sest äsja alustas viis pallurit ajateenistust. Õnneks saadi neist kaks – Enrico Veensalu ja Rocco Mõtt – tänaseks siiski appi. Kaartide tõttu pidi tähtsa lahingu vahele jätma Vapruse üks teravaimaid mehi Anton Krutogolov.

Taavi Midenbriti hoolealused alustasid matši suurepäraselt, kui juba 37 sekundil skooris Kristen Saarts. Tipuründaja pääses Virgo Valliku heast söödust liini taha jooksma ja lõi palli külmavereliselt alla nurka. Vaprad Karud möirgasid rõõmust ja nii mõnigi lõi rusika taeva poole.

Tabamuse järel haaras initsiatiivi Viljandi, ent suvepealinlaste kaitseliin oli tasemel ja väravasuul näitas kindlat mängu äsja 17aastaseks saanud Ott Nõmm, kes suutis oma viiendas kõrgliiga matšis avapoolajal puuri puhtana hoida.

Tulevik jätkas teise poolaja alguses marulist pressingut ja see kandis 49. minutil vilja, kui Nõmm eksis väljatulekul ja usbekk Abubakir Muydinov koksas Kaimar Saagi tsenderduse peaga väravasse.

68. minutil sahises Pärnu võrk teist korda, ent õnneks oli Saag suluseisus. Kahe järgnevagi minuti jooksul oli Viljandil mitu suurepärast võimalust juhtima minna, ent siiski püsis tablool 1:1.

Kristen Saarts (kollases) skooris juba esimesel minutil.
Kristen Saarts (kollases) skooris juba esimesel minutil. Foto: Mailiis Ollino

70. minutil tegi meistriliiga debüüdi kapten Magnus Villota noorem veli, 16aastane Mathias Villota, kes on osav mitmel spordialal – tänavu tuli noormees kettagolfi Euroopa meistrivõistlustel hõbemedalile. Nooremal Villotal avanes 80. minutil suurepärane võimalus Karud juhtima viia, kui Mathias pääses kuuelt meetrilt väravale kõmmutama, ent viimasel hetkel jõudis Viljandi kaitsja löögi blokeerida.

89. minutil saadeti punase kaardiga platsilt minema Tuleviku pallur Herol Riiberg, kes ründas pärast kohtuniku vilet Uku Kõrret. Viimast karistati kollasega.

Viimasel ehk 93. minutil ei suutnud pärnakad tsenderduse järel palli korralikult klaarida ja mänguvahend maandus Viljandi kogenuima mehe ehk Saagi jalal, kes lõi täpse löögi Vapruse väravanurka – 2:1.

Kohe pärast tabamust kõlas kohtuniku lõpuvile.

“Valus. Muud polegi,” lausus pettunud Kõrre kohtumise järel Soccernetile. Vapruse kaitsja arvates oli avapoolajal mängupilt ilus. “Olime hästi mängus sees, tekitasime ohtlikke olukordi ja kohtumine oli täitsa kontrolli all. Lõpus jäi Tulevik vähemusse ja lootsime ise siit [võidu] napsata. Aga läks nii, nagu läks.”

Nõnda läksid pärnakad nukralt koju ja avasid veebiülekande Tammeka ja Kuressaare lahinguga – kas liigast väljakukkumine on tõsiasi või antakse siinsetele veel armuaega? Kahjuks mitte. Tartu võitis 1:0 saarlasi ja libises pärnakatest seitsme punktiga eest ehk püüdmatusse kaugusse.

Nõnda mängib Pärnu aastase vahe järel taas esiliigas. Tippseltskonnas tullakse vutimurule veel kahel korral, kui 6. novembril mängitakse koduväljakul Kuressaarega ja 21. novembril Tartus sealse Tammekaga.

Meistriliiga tabel.
Meistriliiga tabel. Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles