Naised ⟩ Rinnavähk tuleb valutult: sõeluuring aitab sellele varakult jälile saada

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Rinnavähi varajane avastamine päästab enamasti hullemast.
Rinnavähi varajane avastamine päästab enamasti hullemast. Foto: Panthermedia/Andriy Popov/Scanpix

Rinnavähki on võimalik avastada mammograafilise uuringuga, mida Pärnumaal saab teha Pärnu haigla mammograa­­fia­­kabinetis või -bussis, mis sõidab ringi graafiku alusel.

Rinnavähk on naiste kõige sagedasem vähivorm. Sõeluuring võimaldab haiguse avastada varases staadiumis, kui kaebused veel puuduvad. Mida varem haigus avastatakse, seda paremini on ta ravitav. Näiteks Tartu ülikooli kliinikumis on 80 protsenti sõeluuringutega avastatud vähkkasvajatest olnud varajases arengujärgus. Need naised suudetakse enamasti terveks ravida.

Pärnu haigla ootab rinnavähi varajase avastamise sõeluuringule naisi alates 50 eluaastast. Uuringule kutsutakse naisi iga kahe aasta tagant ja see on tasuta ravikindlustuseta patsientidelegi.

Paljud naised ei osale sõeluuringus, kuna pole saanud nimelist kutset paberil või elektroonset kutset e-tervise patsiendiportaalis. Uuringus osalemiseks ei pea kutset ootama, kui sünniaasta vastab väljakuulutatule.

Sel aastal oodatakse rinnavähi sõeluuringule 1955., 1957., 1959., 1961., 1963., 1965., 1967., 1969. ja 1971. aastal sündinud naisi.

Allikas: Pärnu haigla.

Ülaltoodud aastatel sündinud naistel, kellele sobib uuringutel osalemine siinses haiglas, tuleb aja broneerimiseks helistada tööpäeviti 8–18 telefonil 447 3300 või 447 3561. Radioloogiateenistuse rinnauuringu ehk mammograafiakabinet asub asub haigla 2. korrusel BC-korpuses. Uuring kestab 10–15 minutit.

Leidnud rinnast tüki, tuleb esimesel võimalusel pöörduda pere- või naistearsti poole, kes suunab uuringule. Ka haigla rinnakabinetti saab oma murega pöörduda. Ravikindlustuseta naistele on arsti saatekirjaga rinnauuring tasuline.

“Naised, tuletame teile meelde, et rinnavähk ei valuta. Kandke enda eest hoolt ja osalege sõeluuringus, mida riik teile võimaldab,” rõhutas Pärnu haigla kommunikatsioonispetsialist Margit Suhhostavets.

Rohkem infot rinnavähi sõeluuringu kohta leiab Eesti haigekassa kodulehelt ja veebilehelt rinnavahk.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles