Liina Lanno ⟩ Igaüks väärib kohta kogukonnas

, AS Hoolekandeteenused juhatuse esimees
Copy
Liina Lanno.
Liina Lanno. Foto: Erakogu

Täna, rahvusvahelisel puuetega inimeste päeval kuulutame välja Saaremaal asuva Sõmera Kodu müügi. Ajastus on märgiline: see oli nõukogude ajal ­Baltikumi suurim eri­hooldekodu, kus elas kuni 500 psüühilise erivajadusega inimest. Detsembris lahkuvad sealt viimased kliendid ja siis suleme selle asutuse.

Kujutage ette ühe inimese elu sellises asutuses paarkümmend aastat tagasi: tal ei ole enda rõivaid, kõik on ühised. Pole enda hambaharja või võimalust omaette jääda, duši all käiakse elavas järjekorras. Elatakse kuni kaheksakesi samas toas, kus on vaid voodite rivi ja öökapid. Päevad mööduvad ­suures saalis, istudes või jalutades. Suvel saab õnneks õues või ­kolhoosis tööd teha. Töötajad hoolivad klientidest, kuid nad on kogukonnast ära lõigatud, eraldi.

Kui küsida ükskõik millise inimese käest, kas see oleks elu, mida soovite elada, on vastus ehmunud “ei, see pole ju normaalne!”. Keegi meist ei kujuta ette elu vähimagi privaatsuse, mõtestatud tegevuseta. Aga kui saadakse teada, et erihooldekodu elanikul on psüühiline haigus, tundub tema kohtlemine “ühena paljudest” nagu õigustatud. On ­inimesi, kes siiralt räägivad, et psüühilise haigusega inimesed vajavadki elu kogu­konnast eemal, neid ei ole vaja koormata ­linnakära ega igapäevaste toimetustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles