Pildid ja video ⟩ Tapetuna leitud naise jäljed viivad Viluvere kutsikavabrikusse

Copy

Teisipäeva, 2. novembri õhtul ilmub Ida-­Virumaal Alutaguse valda Jõuga külla ­tagasihoidliku moega maja ette valge Citroën Jumpy mikrobuss. Majas elab üksinda 49aastane Maie. Buss ei kuulu talle. Vaikse loomuga naine suhtleb vähe. Ta on peamiselt kodune.

Järgmisel päeval ei saa lähedased Maiega ühendust. Maie mopeed ­seisab koduhoovis. Kadunud on aga tema koer ja kodulinnud: kuked ja kanad. Algavad ulatuslikud otsingud, kuhu on kaasatud nii politsei kui vabatahtlikud. Nagu me tagantjärele teame, kestsid need nädalaid.

Kõikvõimalikes Eesti portaalides ilmuvad Maie pildiga otsimiskuulutused.

Mardilaupäeval, 9. novembril peatuvad Põhja-Pärnumaa vallas Viluvere külas Andu-Papi talu juures politseisõidukid, nii sinivalged kui eravärvides. Ümberkaudsete elanike väitel oli neid viis–kuus. Pingsalt sagivad korrakaitsjad maja ümbruses ja silmanähtavalt otsivad midagi. “Meil oli siin nagu politseijaoskond. Otsiti lakast, pööningult, tiigist ... isegi koeraga,” loetleb sündmuste tunnistaja.

Andu-Papi talu hoovis ja ümbruses nägid külaelanikud mardipäeva paiku politseinikke kahel järjestikusel päeval.
Andu-Papi talu hoovis ja ümbruses nägid külaelanikud mardipäeva paiku politseinikke kahel järjestikusel päeval. Foto: Urmas Luik

Üks kohalikest oletab, et ehk otsitakse narkootikume või relvi. Politseinikud puistavad hooneid majapida­mise kinnistul, kuid uurivad ümbrust väljaspool kinnistutki.

Järgmisel päeval on politseinikud tagasi. Taas asuvad nad ümbrust läbi kammima.

Andu-Papil elavad 64aastane Inge, tema 42aastane poeg Andres ja 27aastane hooldusalune Aivo.

Kutsikavabriku juhtum

Paari nädala eest uuris Pärnu Posti­mehe ajakirjanik Viluvere küla Andu-Papi talu kutsikavabrikuga seonduvat. Varem oli kohalik leht kirjutanud, ­kuidas põllumajandus- ja toiduamet (PTA) ja politsei viisid ühisoperatsiooni käigus sellest majapidamisest ära üle 30 koera, kellest osa nii halvas seisus, et tuli eutaneerida. Nüüd uurib ajakirjanik lähemalt tõika, mille kohaselt kutsikavabrikut pidanud Inge üritab kohtu kaudu koeri tagasi saada.

Kui Pärnu Postimees Andu-Papil Inget otsis, siis teda seal polnud ja ­uksekoputustele ei vastatud.
Kui Pärnu Postimees Andu-Papil Inget otsis, siis teda seal polnud ja ­uksekoputustele ei vastatud. Foto: Urmas Luik

Ajakirjanik püüab korduvalt Ingele helistada, kuigi on kuulnud, et talt pole lähiajal võimalik kommentaari saada. Inge telefonist kõlab siiani rutiinne teade “telefoninumber ei ole hetkel kätte saadav, palun proovige hiljem uuesti”. Mitmest allikast antakse mõista, et naine on ühiskonnast eraldatud ja ajakirjanik temaga suhelda ei saa. Eraldamise põhjuseks polevat koertesaaga.

Natuke aega pärast ­seda, kui kahel päeval käis Vilu­veres päratu politseioperatsioon, hakkavad ümberkaudsete seas levima ­kuuldused, et ametnikud ei otsinud narkootikume, nagu mõni arvas, vaid Ida-Virumaal kadunuks jäänud Maiet.

“Ega te saagi ühendust, Inge istub kinni,” lausus üks kohalikest möödunud nädala alul Viluverre sõitnud ajakirjanikele, kes uurisid, kust nad Inge leida võiksid. “Vanglas on.”

On alust arvata, et toime pandi ­kuritegu

11. novembril võtavad Maie lähedased ühendust sihtasutusega Kadunud. Samal päeval postitavad vabatahtlikud otsijad ühismeediasse teate sõnumiga, et nendeni jõudnud niidiotsade järgi tuleks Ida-Virumaal kadunud Maiet otsida hoopis Pärnumaalt. Nad vihjavad, et Maie kadumisega võib olla seotud valge kaubik.

Uurijad ja vabatahtlikud pärivad külaelanikelt Viluvere tiikide ja kae­vude kohta. “Kriminaalmenetluse käigus otsiti Maiet põhjalikult väga pikalt. Kaevud ja tiigid on sageli kohad, kust kadunud isikut otsida, kui on alust ­arvata, et toime on pandud kuritegu,” tõdeb Viru ringkonnaprokurör Liina Pikma.

Kaevud ja tiigid on sageli kohad, kust kadunud isikut otsida, kui on alust arvata, et toime on pandud kuritegu.

Liina Pikma ​

Viru ringkonnaprokurör

Kuidas jõudsid uurijad ja nende kaudu vabatahtlikud otsijad infoni, et Maie on suure tõenäosusega Pärnumaal või selle lähedal? Pikma vastab toimetuse sellekohasele küsimusele lakooniliselt ja ettevaatlikult. Ta poetab, et Ida-Virumaa elaniku Maie kadumisega seoses teostati menetlustoiminguid, muu hulgas läbiotsimisi, nii Jõuga külas kui Viluveres.

“Maiet otsisid politseinikud ja vaba­tahtlikud mitu nädalat, kammides läbi nii maastikku kui kontrollides ­kohti, kus naine võis viibida või mil­lele viitas menetlustoimingute käigus kogutud info,” märgib Pikma.

Järgmisel päeval teatab SA Kadunud sotsiaalmeedias, et Maie on küll endiselt teadmata kadunud, kuid tema koer, kuked ja kanad on leitud.

 

Pärnu loomade varjupaika jõuavad Andu-Papi talust PTA võõrandatud kuus kana, kolm kukke, hani, kass ja koer. Prokurör Pikma kinnitab, et läbiotsimistel leiti Andu-Papi kinnistult ­kodulinde ja koer, kelle päritolu on ­tuvastamisel.

12. novembril võetakse Maie kadumise asjus vahi alla kaks inimest.

27aastane mees ja 64aastane ­naine vahi all

Prokuröri sõnutsi on kriminaal­menetluses kokku kolm kahtlustavat, kes Maiega varasemast tuttavad: 42- ja 27aastane mees ja 64aastane naine. “Kaks viimast viibivad prokuratuuri taotlusel praegu vahi all ja menetlustoimingud jätkuvad,” kinnitab Pikma.

Prokuratuur ei kinnita ega lükka ümber, kas kriminaalasja kahtlusalused on Andu-Papi elanikud. “Kahtlustatavate isikud muutuvad avalikuks siis, kui neile on esitatud süüdistus. Vastavalt isikuandmete kaitse seadusele ei ole võimalik kahtlustatavate kohta praegu täpsustavat infot anda,” sedastab Ida ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria Gonjak. “Süüdistus esitatakse isikutele siis, kui on tehtud kõik menetlustoimingud ja selged juhtunu asjaolud.”

24. novembri õhtul leiab politsei kogutud infole tuginedes Viljandimaalt Põhja-Sakala vallast Maie surnukeha. Toimetusele teadaolevalt leiti laip ­Navesti jõe ääres vanast betoonšahtist, millel sügavust üle seitsme meetri. Maie kodu jääb leidmispaigast lige­male 140 kilomeetri kaugusele.

Kahtlustatavate isikud ­muutuvad avalikuks siis, kui ­neile on esitatud süüdistus.

Maria Gonjak

Ida ringkonnaprokuratuuri pressinõunik

Kui esiti algatab Ida ringkonnaprokuratuur Maie kadumise uurimiseks kriminaalmenetluse paragrahvi alusel, mis käsitleb vabaduse võtmist seadusliku aluseta, siis 29. novembril muudab kriminaalmenetluse paragrahvi: nüüd uuritakse tapmisjuhtumit, mis on toime pandud seoses röövimisega või omakasu motiivil.

Kutsikavabriku istung tühistati

Maie surma põhjuse ja muud asjaolud peab prokuröri sõnutsi välja selgitama ekspertiis. “Muud detailid, sealhulgas see, kuidas sattus naise surnukeha Põhja-Sakala valda ja kus ta pärast kadumist viibida võis, on täpsustamisel,” tõdeb Pikma, kinnitades, et valge Citroën Jumpy oli ühe kahtlustatava kasutuses.

Külaelanike jutu järgi sõitvat Andu-Papi pererahvas ringi valge Citroën Jumpy kaubikuga. Auto numbrimärk klapib sellega, mida kirjeldas SA Kadunud sotsiaalmeedias üle 2000 korra jagatud Maie otsimiskuulutuses.

Andu-Papi talu hoovis seisab eri sõidukeid, kuid Citroën Jumpy kaubikut ei paista.
Andu-Papi talu hoovis seisab eri sõidukeid, kuid Citroën Jumpy kaubikut ei paista. Foto: Urmas Luik

Seda, kui kaua võtab aega eri ekspertiiside laekumine, tunnistajate ülekuulamine, muude tõendite ja detailide analüüs, ei ole võimalik praegu hinnata.

Peale Inge on Pärnu Postimees ­korduvalt püüdnud kommentaari ­saada tema pojalt Andreselt, kuid too on vestlusest keeldunud.

Täna pidanuks Tallinna halduskohtus tulema arutlusele Andu-Papi perenaise Inge kaebus koertega seotud PTA ettekirjutuse kohta, kuid istung tühistati. Tallinna halduskohtu pressiesindaja Anneli Vilu teatel esitas Inge esindaja kohtule taotluse lükata istung edasi, kuna sellel kuupäeval pole naisel võimalik istungil osaleda. Uut aega ei määratud.

Naabrite tüli

Andu-Papil on sama pererahvas elanud paarkümmend aastat. Mitu kohalikku mainib, et kokkupuuted nendega on ­olnud ebameeldivad, sestap on nad püüdnud suhtlust vältida.

Nii häirekeskusesse kui kohalikule konstaablile helistanu räägib ajakirjanikele, et temale kuuluvasse tühjana seisvasse hoonesse on valge kaubikuga toodud ja viidud mitmesugust kaupa. Mõne aasta eest tekkis tühja hoonesse suures koguses kodumasinaid. Kohal käinud ­politsei on fikseerinud küll paarikümne televiisori, kümmekonna raadio, kahe arvuti ja muu tehnika leiu, ent soovitanud kohalikel need ise kuhugi ära vedada.

Piirkonnapoolitseiniku Janek Saharenko sõnul on nii pikalt kestnud ebameeldivas olukorras oleks kõige parem, kui naabrid üksteise olemasoluga lepiksid.
Piirkonnapoolitseiniku Janek Saharenko sõnul on nii pikalt kestnud ebameeldivas olukorras oleks kõige parem, kui naabrid üksteise olemasoluga lepiksid. Foto: Urmas Luik

Lääne prefektuuri piirkonnapolitseinik Janek Saharenko rääkis, et Viluveres on naabrite vahel juba väga kaua kestnud tüli, mille konkreetne põhjus on teadmata. Politseile on naabrite vaheliste probleemide kohta väga palju kõnesid tulnud mõlemalt poolelt, samuti on politseile tehtud avaldusi. “Enamiku puhul on puudunud kuriteokoosseis, kaheldav on olnud ka paljude numbril 112 tehtud väljakutsete tõesus,” lausus Saharenko.

Piirkonnapolitseniku sõnutsi on probleemidega tegeldud ­aastaid, aga naabrid ei ole siiamaani suutnud üksteisega ära leppida. Ta lisas, et nende ­muredega on tuttavad kohalik omavalitsus ja põllumajandus- ja toiduametki.

“Kaebusi on esitatud ka politsei tegevusetuse kohta,” ­tõdes Saharenko. “Süüdistused ei ole tõeseks osutunud ja menetlusi alustatud pole. Nii pikalt kestnud ebameeldivas olukorras oleks kõige parem, kui naabrid üksteise olemasoluga lepiksid ja rohkem omavahel ei tülitseks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles