Majandusekspert: Rail Baltic üksi ei paranda siin midagi (2)

Sirle Matt
, reporter
Copy
Majandusekspert Raivo Vare kannustab siinseid omavalitsusi, ettevõtjaid juba praegu looma projektikomiteed, mis tegeleks sellega, et Pärnumaa saaks kiirraudteest kasu.
Majandusekspert Raivo Vare kannustab siinseid omavalitsusi, ettevõtjaid juba praegu looma projektikomiteed, mis tegeleks sellega, et Pärnumaa saaks kiirraudteest kasu. Foto: Tairo Lutter

Veebruariks valmib põhjalik aruanne Rail Balticu (RB) mõju kohta Pärnumaa arengule. Dokumendis kirjeldatakse maa­konna võimalikke arenguteid aastani 2050. Uuringusse kaasatud majandusekspert Raivo Vare sõnab, et pärnumaalased peavad langetama valiku: kuhu nad tahavad jõuda ja kuidas selleks kiirraudteed ära kasutada.

Olete öelnud, et majandus areneb kollete toel. Selgi­tage seda mõtet, palun, lähemalt.

Läbi ajaloo toimub majanduslik areng laiemalt, kollete kaudu. Teatud kohtadesse tekivad asulad, kus hakkab arenema käsitööndus, kauplemine. Absoluutne seaduspärasus on, et need kolded ei teki suva­lisse kohta sügavasse metsa, vaid sinna, kus on teed, kulgevad kommunikatsioonid. Ajast sõltuvalt on need erinevad. Alguses olid näiteks veeteed.

Pärnu tekkis siia, sest siin oli mereäär ja jõesuue. See oli loomulik arengukäik, täpselt samuti käib mujalgi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles