Tipp-20 ⟩ Pärnu arvamustoimetuse loetumad lood 2021

Pärnu Postimees
Copy
Arvamustoimetuse loetumad lood puudutasid nii koroona teemat kui suviseid festivale.
Arvamustoimetuse loetumad lood puudutasid nii koroona teemat kui suviseid festivale. Foto: Pärnu Postimees

2021. aasta Pärnu Postimehe arvamuslugudes kõlas enim koroonaviiruse levikuga seotu, kuid mõistagi vaieldi valimisaastal usinasti kohaliku poliitika teemadel.

1. Madis Veskimägi: Mind jahmatas koroonabandiitide aktsioon

Perearst Madis Veskimäe
Perearst Madis Veskimäe Foto: Urmas Luik

"Ei saa mitte vaikida. Mind jahmatas eilne koroonabandiitide aktsioon. Teisiti ei oska seda seltskonda nimetada. Karmilt öeldes: igaühe tervis on tema oma asi. Kuid kui ohustatakse inimesi, kes omalt poolt teevad kõik, et mitte haigestuda, kui suurendatakse meedikute-haiglate töökoormust, mis koroonapandeemia tingimustes on meeletu, kui põhjustatakse maksumaksjale oma rumalusega suuri kulusid, on olukord tõesti kriminaalne."

2. Eilne ehmatus kui häirekell

"Tänane paberil ilmunud Pärnu Postimees kajastab viirusrindel toimuvat suures mahus. Esilehele paigutasime pöördumise lugejate poole: tegutseme koos vastutustundlikult ja paneme viiruse levikule punkti. Miks me otsustasime nii teha?Toimetuse arvates oli eilne šokeeriv arv ja selle taga peituv tohutult kurb Pärnu-Jaagupi hoolduskodu olukord häirekell." 

3. Martin Helme: Neljarealiste teede ehitust pidurdav Reformierakond karistab Eesti inimesi

"Reformierakonna otsus loobuda neljarealiste põhimaanteede kiirest väljaehitamisest näitab, et sel valitsusel ei ole mingit regionaal- ega majanduspoliitikat. On vaid vimm eelmise valitsuse ettevõtmiste suhtes, millega tegelikult karistatakse Eesti inimesi."

Mullu augustis pildistatud Tallinn-Tartu maantee Kose-Ardu neljarealine teelõik. 
Mullu augustis pildistatud Tallinn-Tartu maantee Kose-Ardu neljarealine teelõik. Foto: Eero Vabamägi

4. Lapsevanem Agnes Pulk: Milleks meile Pärnusse veel üks erakool?

"Kristliku kooli loomise idee ei ole Pärnus uus. Eri algatusgrupid on maad uurinud juba vähemalt seitse aastat, kui mitte rohkem."

5. Kogemus: koroonavaktsiini tagajärjed ülitundlikule inimesele

"Pärast teist süsti istusin kodus diivanil ja mõtlesin, millal need kõrvalmõjud tulevad. Ei tulnudki." 

Kui riik pakub tasuta vaktsiini, siis selle vastuvõtmine on perearst Madis Veskimäe meelest iga kodaniku kohus.
Kui riik pakub tasuta vaktsiini, siis selle vastuvõtmine on perearst Madis Veskimäe meelest iga kodaniku kohus. Foto: Sander Ilvest

6. Madis Veskimägi: Meie praegune vaktsiinijaotuspoliitika on jabur ja inimvaenulik

"Ainus võimalus seljatada koroonainfektsioon on vaktsineerida vähemalt 80 protsenti täiskasvanud elanikest. Meie armas Eesti paistab jälle silma: oleme Euroopas esimesel kohal haigestumises ja viimasel kohal riskirühmade vaktsineerimises ja seda eriti üle 80aastaste vanuserühmas."

7. Rain Jung: Vaktsineeritud ja ohtlik

"Teadmata, kui mitu lainet veel tuleb, on korduvalt sama reha peale astuda lubamatu."

8. Riik läheb lukku, meie avame

"Täna on päev, mil kogu meie digisisu on saadaval tasuta. Riik läheb lukku, aga meie avame sümboolselt 24 tunniks oma ­digivärava."

9. Romek Kosenkranius: Tõe väänamise meistrikursus Andres Metsojalt?

"Pärnu linnavolikogu eelmine esimees Andres Metsoja leiab oma arvamusloos, et Lootsi 10 detailplaneeringu vaidlus alles kestab. Paraku on ta unustanud, et tema ja tollase abilinnapea Siim Suursilla ennastsalgava vastutegevuse pärast jäi Lootsi 10 kinnistu detailplaneering 2018. aastal algatamata."

10. Jane Mets: Raad, istu ja mõtle korra

"Meenub täna­vune märtsiküüditamise aastapäev Vändras. Ja proua, kes ­lähenes veel ­enne sõnavõtu algust ja palus, et tänaksin maakonnas sotsiaaltranspordi käivitanud inimesi. Ta pidas eelkõige silmas Andrus Kärpukit. Kärpukit, kelle kohta mõni aeg tagasi päris aru Merle Rallmann Pärnu Postimehest. Ajakirjanik helistas ja küsis, kuidas Põhja-Pärnumaa vallavanemana olen rahul Andruse kui MTÜ Pärnu Ühistranspordikeskuse (PÜTK) juhataja tööga. Vast puhkuselt naasnuna pidasin seda esialgu tüngakõneks, uudist PÜTKi juhataja lahkumisavaldusest kuulsin pisut hiljem, valla küsimused vajasid süvenemist."

11. Lihula traagiliste sündmuste taust: hädaabikõnede puhul ei pruugi olla mustvalgeid stsenaariume

"Lihulas toimunu vapustas avalikkuse kõrval häirekeskuse töötajaidki, sest nemadki on ennekõike inimesed. Kõnedes saame ühe vahetuse jooksul kaasa elada rõõmudele, kui oleme näiteks abiks uue ilmakodaniku sünnil, kuid sageli oleme tunnistajaks kellegi hukkumisele. See on raske ja rusuv, sest ainus, mida me neil hetkedel teha saame, on jätkata tööd võimalikult hästi."

Mikk Tarraste püssikuulidest sai Lihula bensiinijaamas tabamuse mitut autot ja hukkus tankla seina ramminud meest tsiklil jälitama asunud Virgot Rägastik.
Mikk Tarraste püssikuulidest sai Lihula bensiinijaamas tabamuse mitut autot ja hukkus tankla seina ramminud meest tsiklil jälitama asunud Virgot Rägastik. Foto: Lilli Tölp

12. Häädemeeste kogukond: Molotovi-Ribbentropi pakt RMK moodi ehk Kogukonda ei kaasatud taas

"Kahjuks viitab RMK senine tegevus tõesti sellele, et RMK oskabki metsi majandada vaid uuendus- ja lageraiega."

13. Vambola Paavo: Aeg hakata inimestel vahet tegema

"Nii valitsusel kui ka teadusnõukojal olid juuni keskel klapid silmade ees, kui nad hoogsalt kaotasid kõik piirangud. Ööklubid tehti lahti, suurtele väliüritustele ei pandud piirarve, Rally Estoniale lubati müüa 15 000 piletit. Suvepäevad ja rannapeod said hoo sisse. Nüüd peaksid teadusnõukoja liikmed Krista ­Fisher, Irja Lutsar ja Andres Merits, kes olnud koroona eestkõnelejad, silmad seljataha häbenema."

14. Heiko Leesment: Kes ja millal vajab nügimist?

"Kui nüüd vastata pealkirjas püstitatud küsimusele, ütlen kohe, et nügimine sobib vaid väga kitsas spektris võimutehnoloogiliseks tööriistaks, sest kuigi see on esmapilgul väga tõhus vahend, tuleb selle kasutamisega olla ettevaatlik."

15. Eksminister Laneman: Teravad solvangud pole poliitikas üldse vajalikud

"Kolme päeva eest siseministri ametist priiks saanud Alar Laneman vaatab väärtusliku kogemuse võrra rikkamana huviga kohalike valimiste poole. Valitsusliikmena oleks ta kandideerimise välistanud, nüüd aga leiab ta pärnaka, paikuselasena, et kodukoha asju võiks ajada küll."

16. Marie Põdra: Beach Grindi korraldus jättis soovida

"Nii nagu pileti hind oli krõbe, tuli ka muu eest palju raha välja käia: ainuüksi pudel vett maksis kolm eurot. Üldiselt oli kõik hinnad mõttetult kõrged, nii et inimesed voorisid väravatest sisse ja välja, et pargis midagi nosida või lonksata."

Eesti räpipundi 5miinust ajal oli lavaesine paksult rahvast täis.
Eesti räpipundi 5miinust ajal oli lavaesine paksult rahvast täis. Foto: Marie Põdra

17. Linnakujunduse spetsialist: Härma kaubahoovi hakkavad ümbritsema spordi- ja vabaajakeskus

"Pärnu Ülejõe piirkonna üks keskusi hakkab hobuserauakujuliselt ümbritsema Härma kaubahoovi. Praegu on seal võsastunud ja metsas­tunud kunagise sõjaväelennuvälja osa, kus asuvad lennuvälja kaitseks rajatud ehitised ja nende varemed, tulevikus aga leiab sealt kolm jalgpalliväljakut, ­pere- ja vabaajakeskuse ning virgestusala."

18. Jäin politseile vahele!

"Levima hakanud väärarusaama, et politseinik ei ole enam kaitsev abiline, on siiski võimalik muuta ja on ainult positiivne, et siinkirjutajat veensid võimes olla inimlik ­biorobotiks sõimatud politseinikud ise." 

19. Õemees pukki

"Juristi haridusega Maruste teadis täpselt, kuidas teha nii, et enda soovid täituksid, rikkudes seaduse asemel protseduurireegleid, kuna need ei tunnistaks otsuseid automaatselt kehtetuks. Jah, ministeeriumide esindajad ütlevad, et seadust ei rikutud ja volikogu enamuse tahe jäi peale, kuid otsusele jääb ometi mõru mekk juurde." 

Kuna põhjendused teadetes puudusid, aga need pole kohustuslikud, tõlgendas Maruste seda tahtmatusena volikogu töös osaleda.
Kuna põhjendused teadetes puudusid, aga need pole kohustuslikud, tõlgendas Maruste seda tahtmatusena volikogu töös osaleda. Foto: Urmas Luik

20. Pärnu revisjonikomisjoni esimees: Lühinägelikkuse meistriklass linnavalitsuses

"Linnajuhtidel puudub teadmine sellest, miks ja kui palju jäätmeid linnas tekib ja kuhu see kaob. Miks on pakendid ja tootmisjäätmed segaolmejäätmete hulgas? Miks on aastaid skeemitatud pakendite andmetega? Miks linn valetab ja petab inimesi, kes keskkonnahoidlikult ja heas usus jäätmeid sordivad, kui need tegelikkuses otse prügimäele tõstetakse? Kui andmeid ei tea ja põhjusi ei analüüsi, ei saa ka muudatusi juhtida."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles