Meenutused keskenduvad Ertsma punkrilahingule

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ertsma külas mälestatakse 1949. aasta punkrilahingus hukkunuid.
Ertsma külas mälestatakse 1949. aasta punkrilahingus hukkunuid. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Halinga vallas Ertsma külas toimub iseseisvuspäeva järel 26. veebruaril mälestusüritus, mis on pühendatud 63 aasta möödumisele punkrilahingust, milles hukkusid seitse meest, naine ja paariaastane tüdruk.

Mälestushetkedele järgneb seminar Pärnu-Jaagupi rahvamajas. Relvastatud võitluse liidust ja Ertsma lahingule eelnenud sündmustest kõneleb okupatsioonide muuseumi töötaja Martin Andreller.

Ertsmal 27. veebruaril 1949 toimunud punkrilahingust räägib ajaloolane ja arhivaar Tiit Noormets ning legendaarsest metsavennast, Koonga ja Mihkli kandis punavõime kimbutanud Hirmus-Antsust ja tema tegudest teeb ülevaate arheoloog ja ajaloolane Mati Mandel. Ettekannetele järgnevad meenutused ja arutlused.

Kodesmaa soosse ehitatud relvastatud võitluse liidu (RVL) staabipunkri piiramisest võttis teadaolevalt osa 15 riikliku julgeolekuministeeriumi töötajat ja 350 punaarmeelast. Väidetavalt reetis metsavendade punkri NKVD värvatud agent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles