Galerii Pärnu jõuluilu võetakse maha

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy

Kuigi mõni punavalge päkapikumüts on juba siit-sealt linnaruumist ära korjatud, tehakse lõpliku jõulukaunistuste mahavõtuga Pärnu keskuslinnas algust sel nädalal. Kuna kaunistusi on palju, kulub ehete teisaldamisele paar nädalat.

Esmalt kaovad tuled linna jõulupuudelt, seejärel viiakse ära kuusedki. Pärnu linnaaedniku Anu Nurmesalu sõnutsi võtab kuuskede teisaldamine vähem aega kui nende ülespanek, küll tuleb sedasorti ettevõtmiste puhul alati arvestada ilmaga. Kui on väga tuuline või sajune, läheb kaunistuste demonteerimise ja puude ohutu äraviimisega plaanitust kauem.

Ilm mängib rolli muude jõuludekoratsioonide mahavõtul.

Valguskarud Lastepargi purskkaevu kaanel on aluspinna külge külmunud.
Valguskarud Lastepargi purskkaevu kaanel on aluspinna külge külmunud. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

“Viimaste nädalate heitlikud ilmaolud, kus õhutemperatuur on kord pluss-, kord miinuspoolel, peale selle sajab aeg-ajalt, on mõni valguselement aluse või maapinna külge kinni külmunud ja nende eemaldamine võib olla üsna keerukas. Näiteks on mudaravila ja Koidula pargi purskkaevu kaunistused, aga ka näiteks valguskarud Lastepargi purskkaevu kaanel aluspinnale  külmunud. Võimalik, et nende ohutuks lahtivõtmiseks tuleb meil oodata püsivaid plusskraade,“ selgitas Nurmesalu.

Järgemööda kaovad linnaruumist kõik teisedki pühaderõõmu pakkunud ornamendid.

Parkidesse, purskkaevudele, ringristmikele ja enam käidavatele tänavatele üles pandud valguselemendid ja muud dekoratsioonid tuleb kõik ükshaaval demonteerida ja enne hoiulepanekut üle kontrollida. Punavalged päkapikumütsid käivad enne hoiukohta minekut pesust läbi.

Päris kõiki valguslahendusi siiski maha ei võeta. Mõneks ajaks jääb üles Endla teatri esist ilmestav sinine valgusinstallatsioon, mis oma ilme ja tooni poolest passib Eesti Vabariigi sünnilinnale pidulikku ilmet andma veel veebruariski.

Valgusketid jäävad parke ilmestama pikemaks ajaks.
Valgusketid jäävad parke ilmestama pikemaks ajaks. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Koidula pargi purskkaevu ümbritsev valguslahendus, valgusketid Rannapargis, Brackmanni ja Vabaduse pargis ja Aia tänava alleel sobivad linnapilti muul ajalgi kui ainult jõuluperioodil ja on üleval aasta läbi.

Peagi lähevad pühadekaunistused puhkusele Paikuse, Tõstamaa ja Audru osavalla keskuseski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles