Inspireerivad pildid ⟩ Taluperenaine annab asjadele uue elu (1)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Suurekivi talu perenaist vaimustab käsitöö.
Suurekivi talu perenaist vaimustab käsitöö. Foto: Urmas Luik

Suurekivi talu perenaine Aneli Toht ütleb muigelsui, et tema valmistab üle võlli asju. Sõnamäng viitab Tori valla Võlli külale, kus ta kaasaga elab, peab kitse ja kanu, koduvalvuriks koera ja hiirekütiks kassi ning näeb igas vanas riidetükis ja esemes uuskasutuse võimalust. Kord kuus käib ta kodunt kaheksa kilomeetri kaugusel Toris, õpetamas vabatahtlikuna sealse sotsiaalmaja elanikke väärtustama seda, mis tavaliselt kergel käel ära visatakse. Viimati meisterdati jõulupakkide kirevatest ümbrispaberitest kauneid lilli, mille õit saab kasutada hoiukarbina.

Oma kunsti- ja käsitööande arvab Aneli pärinevat suguvõsast, sest tema ema joonistas hästi ja onu harrastas maalimist. Nõukogude ajal kasvanuna teab ta aega, mil lausa eimillestki tuli midagi teha, ja kui tahtsid moega kaasas käia, pidid ise õmblusmasina taha istuma.

“Hakkasin varakult peale, algul tegin nukkudele riideid ja siis juba ema vanast kleidist endale midagi. Sealt läks lahti, olin 12aastane, kui mul oli enda tehtud kleit seljas,” pajatab jutukaaslane. “Nii et elu on dikteerinud oskused, aga viimasel ajal on internet see, mis õpetab. Mina olen nii vaimustatud: kogu maailma käsitöölised jagavad oma nippe.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles