Matkaautode maailma värsked trendid

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Viimase paari aasta jooksul on meie elu ning meid ümbritsev maailm tohutult muutunud. Sealhulgas ka reisimine. Paljud inimesed on avastanud omal käel reisimise – unusta ära pikad ekskursioonid ja suured turismigrupid, toetumine hotellidele ning restoranidele. Selle asemel kogub populaarsust omal käel reisimine. Ent enam ei tähenda see telgi ja magamiskottide kaasapakkimist.

Eestiski on üha rohkem näha matkahaagiseid ning kaubikutest ja autodest ümber ehitatud matkasõidukeid. Ka meie reisisellid, kes alles avastavad sellise reisimise võluvat maailma, piiluvad ideede saamiseks piiri taha. Võib öelda, et järgmise paari aasta trendiks on praktiline luksus. Mida see aga tähendab?

Aga matkaautod on kallid!

Matkasõiduki soetamiseks pole autolaen tingimata vajalik, kuid see oleneb ka sellest, kui luksuslikult soovitakse reisida. Mõeldes matkaautodele, mõtleme tihtipeale esimesena USAs levinud suurtele ning äärmiselt luksuslikele mudelitele. Lahendused, mis tihtipeale mujal maailmas liikumagi ei mahuks ning mis on juba algusest peale disainitud sees elamiseks. Euroopas on populaarsemad aga väiksemad kuni keskmise suurusega matkaautod, millega on lihtsam liigelda ning mis on kättesaadavama hinnaga. Lisaks kohtab väga palju tavalisi kaubikuid, mis on elamiskõlbulikuks ümber ehitatud.

Võttes ette tavasõiduki ümberehitamise, jõuamegi tagasi praktilise luksuse juurde. Ei saa keskenduda puhtalt luksusele ja mugavusele – selliselt ei pruugi kõik soovitu sõidukisse ära mahtuda. Üksnes praktilise lähenemisega ei ole aga matkaauto kuigi mugav. Võrreldes tavaautos reisimisega, veedad sõidukis kauem aega – olgu siis söömiseks, puhkamiseks või töö tegemiseks. Ehk vaja on leida tasakaal ning siinkohal tulevad värsked trendid appi.

Alustame esmavajalikust

Kindlasti peab matkaautosse olema mahutatud voodi! Väga vähe näeb aga alati kasutusvalmis voodit, kuna ruumi kokkuhoidmise nimel peab sama põrandapind sobima ka muuks. Tavaline on kokkuvolditava madratsi kasutamine, mille saab lihtsalt kõrvale voltida või siis istumisnurga ja laua muutmine voodiks. Sellist voodit on aga tüütu hommikuti ära panna ja õhtul valmis sättida.

Uus lahendus on elektrooniline – voodi, mis on alati kasutusvalmis ja liigub vajadusel seina külge kinnitatud siinidel üles lae alla! Põhku pugemiseks langeta voodi lae alt madalamale, hommikul üles ärgates, tõsta aga uuesti üles. See on lahendus, mille ehitamiseks tasub ära ka väiksem tarbimiselaen!

Elektroonika jõuab mujalegi. Üha rohkemate matkasõidukite katustel on märgata päikesepaneele. See tähendab, et ei pea lootma vaid kellegi kolmanda poolt pakutava elektriühenduse või akude peale. Päikesepaneelid pakuvad tavaliselt piisavat võimalust, et laadida oma nutivahendeid ja elektroonikat. Olgem ausad, enamiku tänapäevaste reisisellide jaoks on need nutivahendid hädavajalikud!

Lahendused, mille võib jätta minevikku

Eraldi dušinurk on üks asi, mis on populaarsust kaotamas. Selle asemel kasutatakse kraanikausiga kombineerimist ning liigutatavat plastikust dušialust ja dušikardinaid. Kellel on plaan reisida peamiselt suvel, siis kas neil on üldse vaja dušilahenduse sissehitamisega vaeva näha? Kaalu väliduši kui alternatiivi! Tihtipeale pole vaja muud, kui dušikardinat ning dušiotsikuga lõppevat pikemat voolikut.

Samamoodi oli pikalt eelistatud valikuks juhikabiini ning eluruumi täielik eraldamine. Hea idee, ent jällegi – kui veedad sõidukis rohkem aega, on iga ruutmeeter oluline. Pöörlevad istmed tähendavad mugavaid istmeid kahele inimesele ilma vajaduseta millegi muu arvelt ruumi võtta! Soovitud privaatsuse saab tagada spetsiaalsete tuuleklaasile ja küljeakendele tehtud pimendavate katetega. Võimalus juhikabiini ja eluala vahel liikuda tähendab ka seda, et sa ei pea lahkumiseks sõidukist väljuma.

Mõtle läbi, mida millal kasutada

Panipaikade teema on põhjalikult läbi arutatud, ent mõtle laiemalt. Hea idee on saada ülevaade asjadest, mida kasutad vaid väljas olles. Ning miks mitte hoiustada neid juba selliselt, et ligipääs ongi vaid väljast? Mõtle grillile, matkakeppidele, matkatoolidele ning kõigele muule, mida sa siseoludes nii või naa ei kasuta. See tähendab, et saad ruumi jälle millekski muuks kasutada.

Muidugi ei pea telkimist täielikult unustama, ent kui see pole piisav ja ei ole huvitatud jalgsimatkast, on sõiduvahend täiesti omal kohal. Haagiselamu on liiga suur ning võib tulla rohkete piirangutega: kus sa sõita võid ning kuhu sa üldse mahud. Matkaauto on hea vahepealne valik ning jälgides ülaltoodud ideid, saad selle muuta nii mugavaks kui praktiliseks.

Copy
Tagasi üles