Suursaadiku juttu kuulasid gümnasistid hiirvaikselt

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Eesti suursaadik Ukrainas Kaimo Kuusk rääkis teel Poola sõjasündmustest ja Kiievi saatkonna tööst Pärnus Koidula gümnaasiumi perele.
Eesti suursaadik Ukrainas Kaimo Kuusk rääkis teel Poola sõjasündmustest ja Kiievi saatkonna tööst Pärnus Koidula gümnaasiumi perele. Foto: Urmas Luik

Pärnu Koidula gümnaasiumi aulas kuulasid õpilased hiirvaikselt diplomaadi, Eesti suursaadiku Ukrainas Kaimo Kuuse inimlike momentidega juttu läbielamistest ajal, mil ukrainlased kisti üleöö sõtta.

Abja-Paluojal sündinud, Tartu ülikooli lõpetanud, välisluureametis töötanud Kuusk andis Kiievis 11. septembril 2019 üle volikirja Ukraina presidendile Volodõmõr Zelenskõile ning kinnitas vestluses Eesti jätkuvat toetust Ukraina suveräänsusele ja terviklikkusele pärast seda, kui Venemaa Föderatsioon annekteeris 2014. aastal Krimmi ja idaalad. See toetus on eriti aktuaalne neil päevil, kui Ukraina võitleb oma vabaduse eest.

Kuusk tegi tagasivaate läinud kevadesse, mil Venemaa alustas pingete kruvimist, tuues Ukraina piiri äärde sõjatehnikat ja mehi, korraldas suurõppuse Zapad ning ameeriklased hoiatasid võimaliku sõjategevuse alguse eest.

”Siis hakkasime meiegi valmistuma, vaatasime saatkonnas üle plaani, mida teha eriolukorras, ja saatkonna liikmed pidid kodus valmis panema isikliku kaasahaaramise koti,” rääkis Kuusk. “Kui ütlesin kodus, et nüüd paneme igaüks elementaarsed asjad valmis, siis mul on neli tütart, kaks päris pisikesed, kaks teismelised, kellest üks hakkas nutma, sest see ehmatas ära, et pead pakkima asju millekski, mis ei ole reisile minek Kiievist Eestisse või kuskile mujale, vaid ikkagi ohuolukorraks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles