Milline vürtsikilu sünnib panna peolauale

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi

Vürtsikilu ehk vürtsisoola kilu on traditsiooniline Eesti kalatoode, mis võiks olla üks neist toitudest, mida riigi sünnipäeval pidulauale panna.
Milline on aga üks hea ja õige vürtsikilu? Virumaa Teataja koos Käänu talu peremehe Viljar Liivaga testis viit sorti vürtsikilusid. Parima väljaselgitamiseks hinnati viiepallisüsteemis nii maitset kui välimust.


Hindamiseks valis Liiva kilud, mida tuleb endal puhastada, sest need on tema hinnangul need õiged. “Ka vältisin kilusid, mille päritolumaad ei olnud võimalik tuvastada.”


Saare Hõbe Saare vürtsikilud
Maitse: 4 punkti
Välimus: 4,2 punkti
Kommentaarid: täitsa söödavad vürtsikilud, millel vürtsi hästi tunda, aga välimuselt üsna hallid. Samas neid kilusid ostaks küll.

ASi Kihnu Kala Tallinna kilud
Maitse: 3,8 punkti
Välimus: 4 punkti
Kommentaarid: nende kilude puhul oli arvamusi seinast seina. Ühed tundsid natuke mõrkjat maitset, mida ilmselt tekitas rohke vürts. Teine leidis jällegi, et tegemist on hõrkude ja mõnusate kiludega. Oli neidki, kes pidas kilusid vürtsiseks ja mõnusalt pehmeks mädanenud kalaks.

Kaluri Tallinna kilud
Maitse: 2,8 punkti
Välimus: 3,4 punkti
Kommentaarid: mõnusalt vürtsikas ja soolane suutäis. Natuke liiga terav maitse ja miski jäi häirima. Välimus hõbedane, kirgas ja must. Vürtsine ja väga soolane. Peale vaadates näib kasutatud palju vürtse, aga maitsest see välja ei tule. Järelmaitse on kummaline.

Viru Ranna vürtsikilud
Maitse: 2,2 punkti
Välimus: 1,8 punkti
Kommentaarid: ei ole üldse vürtsikilu moodi, pigem kõva soolakala. Väga hea, nagu kilu ikka. Priske, mitte nii kirgas. Vürtsi pole ollagi, hea soolane. Parim maitsev soolakala.

OÜ Papissaar Tallinna kilud
Maitse: 2 punkti
Välimus: 1,6 punkti
Kommentaarid: võiks soolasem olla. Mitte midagi huvitavat, aga ostaks küll. Üsna kõhnad, kuid vürtsised. Küllaltki soolane ja kilune, ei ole väga vürtsine. Kilu on, aga vürtsi ei ole.

Milline kilu kellelegi meeldib, on ikkagi maitse asi. “On inimesi, kes söövad viis minutit keenud muna ja teised söövad jällegi ainult kümme minutit keenud muna. Minule meeldib täna nii, homme naa ja vahel harva ei põlga ma ka toorest muna ära. Sama on vürtsikiluga,” arutles Viljar Liiva, kellele maitseb ainult kaks päeva soolas olnud kala, aga teinekord sööb isukalt ka korralikult laagerdunud ja pehmet kilu.
Kilu maitse aitab tema sõnul esile tuua taluvõi. Kindlasti peaks vältima kõikvõimalikke leivale määrimiseks mõeldud määrdeid. “Vürtsikilu soovitangi süüa võimalikult lihtsa leivaga, need tumedad, mis on kõrvetatud siirupit ehk maltoosat täis, ei sobi.”
Kes kilu, eheda leiva ja taluvõi maitsekooslust veel rikastada soovib, võib lisada veidi mugul- või rohelist sibulat. Ja keedumunaviil on ju ka klassika.
“Kunagi tegin ühele prominentide seltskonnale vabariigi aastapäevaks suupistete laua, kuhu taheti traditsiooniliste kiluvõileibade kõrvale ka n-ö kiiksuga võileibu. Tegin siis sedamoodi, et määrisin leivaviilule korraliku kihi värsket taluvõid, sellele omakorda kihi vaarikamoosi ja kõige otsa värskelt puhastatud vürtsikilu. Kiideti taevani,” jagas Liiva näpunäiteid traditsioonilise kombineerimisest uuenduslikuga.
Küsimusele, miks panna vabariigi aastapäeval lauale just vürtsikilu, vastas Liiva nii: “Aga meil on ju ainult kama, vürtsikilu, Vana Tallinn ja Kalevi kommid.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles