Nahkhiir narrib Heimtalis hobusekasvatajaid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkhiir.
Nahkhiir. Foto: Elmo Riig / Sakala

Heimtali hobusekasvanduse juht ja Eesti Hobusekasvatajate Seltsi juhatuse liige Peep Puna on pikemat aega hädas talveunest ärganud nahkhiirtega, kes öiseid jahiretki korraldades käivitavad kasvandust turvava valvesignalisatsiooni.

«See oli mõni aasta tagasi, kui pidin talveöödel mitu korda valvesignalisatsiooni häire peale välja sõitma. Räägiti isegi kummitusest viinaköögis. Pole ka ime - viinaköök on ligi 200 aastat vana ja kes teab, milline kaebaja hing seal ringi käib. Keegi ei mõistnud, milles asi. Korra juhuslikult märkasin suurkõrv nahkhiirt. Neid meil Heimtali kandis elab ja nad on looduskaitse all. Eks siis oli pahategija või pahategijad juba teada,» rääkis Puna.

Paari aasta vanused sündmused korduvad ka tänavu - võrdlemisi pehme ilm ning kevadine päike on taas looduskaitse all olevaid elukaid üles äratamas.

«Jälle hakkas jant pihta. Käisin signalisatsioon ärritavat pahalast just otsimas. Korra märkasin teda, siis puges ta kuhugi peitu. Kätte me tiivulist hiirt igatahes täna ei saanud,» naeris Puna.

Hobusekasvanduse juhataja sõnade järgi on nahkhiired kasvandusse sisenenud ilmselt viinaköögi nurgatornides olevate korstnate kaudu.

«Muidu on neid talvitumas leida majast 30 meetri kaugusel asuvas keldris, kus asub maja veega varustav allikas,» selgitas Puna.

Kasvanduse juhi sõnade järgi looduskaitse all olevat olevust tabamise korral hukkamine ei ähvarda. Loom toimetatakse tagasi tema magamistuppa, kus ta loodetavasti uuesti unetuka leiab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles