Tammistes õnnitleti sajandivanust naist

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesena õnnitles Tammiste hooldekodu asejuhataja Silvi Pert.
Esimesena õnnitles Tammiste hooldekodu asejuhataja Silvi Pert. Foto: Henn Soodla

Tammiste hooldekodu Pariisi nime kandva maja teisel korrusel õnnitleti täna siinset asukat Sinaida Pillmanni, kel täitus sajas aastaring. Praegu on ta kuurortlinna vanuselt teine elanik.


Peoruumis ootas juubilari pehme tool. Täpselt kell 14 saabus Sinaida majakaaslaste ja sugulaste-tuttavate pilkude alla oma õe pojatütre Ene Põldaru käevangus.



“Ta on hästi tubli!” tunnustas Ene. “Kuulab raadiot, teab uudiseid ja saab iseendaga hakkama. Ainult et kuulmine ja nägemine pole enam head.”



Asejuhataja Silvi Pert oli esimene, kes pärast Tallinnast kohaletulnud pimeda muusiku Maarja Tiituse flöödimängu sajandivanusele lillekimbu viis.



“Tammiste hooldekodu kõige vanem elanik on olnud 105aastane, nii et sul on, mille poole pürgida,” ütles Pert juubilarile.



Sinaida vastas krapsakalt, tuues lõbusa muige kõigi suule: “Jaa, teist sada teen ka ära, kui üks sada juba on, väike asi ju!”



Pärnu linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Aika Kaukver kinkis juubilarile soojad kindad ja salli, millesse kootud Pärnu linna logo. Ühtlasi luges ta ette Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese õnnitluse. “Teie eluteele jäävad Eesti riigi suuremad rõõmud ja mured,” osundas Ilves tunnustavalt.



Kui Aika Kaukver jõudis allkirjani “Teie Toomas Hendrik,” tuli Sinaidale naeratus suunurka.



Ene Põldaru sõnul on Sinaida kogu oma tööealise aja töötanud Pärnu linakombinaadis poolijana. Õnneks mäletati seda kombinaadiski, kust esindajad kohal olid.



Kui kingid-lilled ja head sõnad edasi antud, kogunesid hooldekodu töötajad poolkaarde ja laulsid palju-õnne laulu, mille saatel süüdati üle meetri pikal tordil kaks säraküünalt. Esimese magusa suutäie sai juubilar.



“Kuidas te end tunnete? Kas on ka heameel?” sai küsitud peo peasüüdlaselt.



“Heameel sajast aastast? Ei ole … Elage ise nii vanaks, siis saate teada, miks,” vastas ta.



Juubilari silmi tuli siiski liigutuspisar, ehkki ta polevat Ene jutu järgi niisuguste “asjadega” harjunud. “Ma räägin talle toas kõik siin toimunu uuesti üle, ta on praegu pisut närvis ja hajali,” avaldas Ene.



Pärnu linna registri järgi on kõige vanem naine sündinud 1907. aastal ja kõige vanem mees 1. märtsil 1909. Pärnu maakonna vanim naine on sündinud 1904 ja kaks vanemat meest mõlemad 1906.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles