Arhiivist ⟩ Terapeut teab: riskinoortel on lootust ja nende muredele leidub rohtu

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Kui ema või isa ütleb lapsele, et armastab teda, on Merileid Vinkler oma töö üle rõõmus.
Kui ema või isa ütleb lapsele, et armastab teda, on Merileid Vinkler oma töö üle rõõmus. Foto: Elin Hein

Olete kuulnud noortest, kes ajavad õpetajad nutma või lausa koolist ära, tarvitavad alkoholi või veel hullem – narkootikume, välgutavad rusikaid? Murenoored, riskinoored. Nimed-näod juba korrakaitsjatele tuttavad. Just sääraste teismeliste aitamisega tegeleb sotsiaalkindlustusameti MDFT superviisor Merileid Vinkler.

Ta on veendunud, et nendel noortel on lootust. Ka siis, kui nende teod on olnud kohutavad. Neljatähelise lühendiga MDFT märgitud USAst pärit teraapiameetodi käsitluses on rohi nendele lastele olemas: vanemad. Vanemad on just ravimiks, mitte süüdlaseks.

Ma uurisin natuke seda lühendit MDFT. Sain aru, et selle taga peituv teraapiameetod on ingliskeelses maailmas loodud ja need inimesed, kes selle on välja töötanud, on veel täiesti elus. Seega uudne lähenemine. Kas paneksite selle lühendi eesti keelde?

Seda saab väga ilusti tõlkida: mitmedimensiooniline pereteraapia. See metoodika töötati jah välja 30–40 aastat tagasi USAs ja need inimesed, kes selle lõid, tegelevad tõesti siiamaani MDFT arendamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles