Lapsed jõuavad kooli pilgeni täis bussis

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnilise passi järgi mahub sellesse bussi 23 inimest, kellest seitse peaksid püsti seisma. Tarvastu valla inimeste meelest on selline rahvahulk bussis aga ohtlik, sest kuskilt pole kinni hoida.
Tehnilise passi järgi mahub sellesse bussi 23 inimest, kellest seitse peaksid püsti seisma. Tarvastu valla inimeste meelest on selline rahvahulk bussis aga ohtlik, sest kuskilt pole kinni hoida. Foto: Elmo Riig / montaaž

Kui õpilased hommikul Mustlasse kooli sõidavad, veedavad nad viimased viis minutit bussis, kus sõitjaid on kaugelt enam kui istekohti.

Maakonna bussiliikluse eest vastutava maavalitsuse ning varahommikul Väluste ja Mustla vahel sõitva liini number 12 vedaja, osaühingu Automen väitel vastab 15 istmega bussis toimuv siiski seadusele. Nimelt võib selles sõidukis olla koos seisjatega 23 inimest ning maavalitsuse jaanuaris tehtud loenduse järgi sellest arvust üle ei minda.

Loendus näitas maksimaalset sõitjate hulka

11.—19. jaanuarini korraldas maavalitsus koolipäevadel selle liini bussides loenduse ning kahel päeval on viimasel paaril kilomeetril olnud bussis 23 inimest. Ülejäänud päevadel oli neid paari võrra vähem.

«See on selline tobe, ent jokk olukord,» nentis Tarvastu valla majandusnõunik Rein Anton. «Meie arvates võiks sellel liinil sõita suurem buss, kuid mõistan ka maavalitsust, kes ei saa suuremat nõuda, sest situatsioon vastab kehtivale korrale.»

Pahased sõitjad on tekkinud olukorra üle kurtnud jaanuari algusest alates. Inimesed on pöördunud nii valla juhtkonna, maavalitsuse kui siseministeeriumi poole. Täiskasvanud sõitjad leiavad, et puupüsti täis bussis pole lastele ohutu, sest seisjatel pole kohta, kust kinni hoida. Sõitjate väitel on olnud ka selliseid päevi, kui bussi on end mahutanud vähemalt 25 inimest.

Automeni esindaja Urmas Saaremetsa sõnul on sõitjad seni alati bussi ära mahtunud ja ühtegi seadust või muud korda pole rikutud. Firma ei kavatse suuremat sõidukit kasutusele võtta. «See buss on optimaalne,» kinnitas ta.

Esmaspäeval läkitas siseministeerium maa- ja vallavalitsusele kirja, milles nõudis olukorra kohta selgitust. Tarvastu vallavalitsusele tuletati meelde, et laste kooli- ja kojusõit on tema korraldada, ning maavalitsusele meenutati, et maakondliku ühistranspordi korraldamine on tema pädevuses.

Maavalitsus suuremat bussi ei nõua

Maavanem Lembit Kruuse nendib siseministeeriumile saadetud vastuses, et loenduse tulemused ülerahvastatust ei näita ning suuremat bussi pole sellel liinil majanduslikult otstarbekas kasutada.

Mitmel korral inimestega viimse piirini täidetud buss sõidab nii-öelda riski piiril. Kruuse selgituse kohaselt ei tohi bussis olla koos juhiga üle 23 inimese, samas ei tohi bussijuht ka kedagi peatusesse maha jätta. «Buss peaks olema suuruse poolest väikese varuga,» tunnistas maavanem.

Saaremetsa sõnul on niinimetatud õpilasliinidel sõitjate hulk väga stabiilne, kuid alati võib juhtuda, et mõnel hommikul tuleb inimesi rohkem. Selle üle, kuidas siis probleem lahendatakse, ei tahtnud bussifirma esindaja spekuleerida. «Ka 50-kohalistel bussidel võib juhtuda, et inimesi on peatuses liiga palju,» väitis ta.

«Sakala» andmetel on Viljandimaal veel liine, kus sõitjaid on bussis maksimaalselt või vahel isegi üle lubatud piiri.

Eelmisel aastal sõitis iga koolipäeva hommikul Välustest Mustlasse 45-kohaline buss, mille sõidu maksis kinni vald. Rein Antoni jutu järgi kahanes sõitjate arv järjest ja lõpuks sõitis see pooleldi tühjana.

Aastavahetusega sai bussifirma ja valla vahel sõlmitud leping otsa ning vald pöördus maavalitsuse poole, et see laste sõidutamiseks lahenduse leiaks. Maavalitsus otsustas, et varem Holstreni sõitnud buss läheb nüüdsest edasi Välustesse ja lõpuks Mustlasse. Esimese sõidu tegi Automeni buss pärast talvise koolivaheaja lõppu.

Täispikkuses artikkel ilmus  23. veebruari «Sakalas»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles