JÄRELVAADATAV ⟩ Pärnakad lõid kaua oodatud Võru vollepeol ukse pauguga lahti, kuid kukkusid viimaks ära

Märt Pilme
, reporter
Copy
Pärnu võrkpalliklubi võitis Balti liiga avamatšis ühe geimi.
Pärnu võrkpalliklubi võitis Balti liiga avamatšis ühe geimi. Foto: Jüri Looring

Võru spordihoone vallutas nädala viimasel päeval suur spordipidu, sest kohalik Barruse-nimeline võrkpallisats naasis seitsmeaastase pausi järel tippseltkonda ehk Balti liigasse. Sealsele vollekantsile tähtsat versaposti sõitis 200 kilomeetri kaugusele uppi lööma tänavu väga noore koosseisuga mängiv Pärnu võrkpalliklubi.

Toomas Jasmini juhendatava Pärnu võistkonna eest jooksid algrivistuses platsile sidemängija Richard Voogel (kapten), libero Allar Keskülla, tempomehed Kristo-Joosep Peterson ja Jörgen Vanamõisa, diagonaalründaja Kaur Erik Kais ning nurgamehed Tony Tammiksaar ja Ivory Õuekallas.

Suvepealinna satsi treeningutega on liitunud kaks Brasiilia passiga mängijatki, aga nurgaründaja Luis Henrique Damasi ja keskblokeerija Arthur Pereira paberid polnud esimeseks mänguks veel korras.

Lahing algas pärnakaile paljulubavalt ja Õuekallase ja Tammiksaare edukate rünnakute järel haarati 7:5 edu. Võru peatreener Oliver Lüütsepp polnud nähtuga rahul ja võttis kiiresti aja maha. Geimi keskel olid suvepealinlased juba hoos (17:12) ja võrukate loots pidi teist korda Pärnu pidurdamiseks mõttepausi võtma. Võru tuli küll kolme punkti kaugusele (17:20), kuid mängumeeste punktidel näitasid Jasmini hoolealused külma närvi ja Kaisi vedamisel võideti avageim kindlalt, 25:19. Kui pärnakad lõid viis ässa, siis kodumeeskond ei ühtegi. Rünnakuprotsent oli mõlemal 36, aga vahe tuli sisse vastuvõtuga (60 vs. 40).

Teises geimis said võrukad mängu käima ja spurtisid 7:3 – nõnda oli Jasmini kord oma treenitavatele sõnad peale lugeda. Paraku mänguks ei läinudki, sest tabloolt vaatasid vastu numbrid 6:12, 9:16 ja 11:22. Geimi lõpus tõusis pärnakate vahetuspingilt Kaisi välja võtnud Markus Kohtla ja pilt läks märksa lõbusamaks, kuid 17:25 kaotusest pääsu polnud. Võru sai bloki tööle ja pani teises geimis viiel korral seina ette. Pärnakatele ei tulnud kasuks 12 omaviga.

Võtmetähtsusega kolmas vaatus kulges tasavägiselt. 6:6 ja 19:19. Siis teenis liiga uustulnuk neli silma järjest ja surus 25:21 geimivõiduga suvepealinlastel selja vastu seina. 2:1. Neljas geim oli valus agoonia, sest pärnakaile vaatas tabloolt vastu 4:8, siis 8:16 ja viimaks 17:25.

“Et esimese geimi suutsime hästi mängida ja seejärel täiesti ära kukkuda – olin selleks isegi valmis. Kuna tegu on noorte poistega, tuleb seda kahjuks ette,” tunnistas pärnakate loots Jasmin, kes tegi selles ametis debüüdi. “Võrul oli grammi võrra rohkem kogemust ja muidugi koduseinad, mis aitavad pikkade pallivahetuste puhul, kuhu see pall siis lõpuks kukub. Täna oli õnn rohkem nende pool.”

Pärnu peatreener Toomas Jasmin kiitis kolme ja laitis kaht hoolealust.
Pärnu peatreener Toomas Jasmin kiitis kolme ja laitis kaht hoolealust. Foto: Jüri Looring

Hooaja esimeses mängus jäi peatreener rahule sidemängija Voogeli ja libero Kesküllaga. “Ehkki ta oli nädal aega metsas (reservväelaste õppekogunemisel Okas, M. P.) ja mängis kahe trenni pealt. Veel võib rahul olla Vanamõisaga, aga Tammiksaare ja Kaisiga teeme vähe pikema jutuajamise,” hindas Jasmin noort meeskonda, kellest enamikku on ta põnnist peale treeninud.

Pärnu rünnakukoormus langeski ennekõike kahele viimasena mainitule: 20aastane Kais sai 39 tõstet ja kogus 13 silma ning aasta vanem Tammiksaar leiti üles 33 korral, mis lõppes 12 punktiga. Niisiis olid nende rünnakuprotsendid vastavalt 28 ja 36 ehk nigelavõitu. Kaks ässa löönud Õuekallas kogus kümme silma.

Võru mängu vedas 15 punktiga ameeriklane Matthew Slivinski, Devin Põlluste lisas 11 ja Rasmus Meius kümme punkti. Pärnu rünnakuprotsent oli 33 ja vastuvõtt 39. Võrul olid samad näitajad 36 ja 33. Suur vahe tuli eksimustega: kodumeeskond tegi 25 omaviga, Pärnu 40. Pärnakad eksisid ründelöökidel 15 korral, Võru kuuel.

“Olime alguses selgelt närvis: meestel oli mõttepauside ajal külm higi otsaees ja mõnel käsi natuke värises. Aga see käib asjaga kaasas ja õnneks saime sellest üle. Kosusime, natuke rahunesime, teises geimis tuli hoopis teine mäng ja kokkuvõttes mängisime väga kannatlikult,” rõõmustas Võru peatreener Lüütsepp. “Kui vaadata rünnakuvigade arvu, siis on selge, et meie olime kannatlikud, omavigu ei teinud ja lasime vastasel eksida. Ma arvan, et see oli mängu võti.”

Balti liigas osaleb tänavu seitse satsi: neli Eestist ja kolm Lätist. Teises Maarjamaa tiimide omavahelises lahingus kaotas eelmise hooaja valitseja Tartu Bigbank koduväljakul 2:3 Selver/TalTechile.

Pärnu järgmine matš tuleb laupäeval koduväljakul Tartuga.

Pärnu avamäng on järelvaadatav: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles