Otepääle rajatav radarijaam pakub tööd paarikümnele inimesele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Muhu radaripost, mille ehitus on juba alanud. Tõikamäe radarijaam hakkab peaaegu samasugune välja nägema, kuid tuleb kõrgem.
Pildil Muhu radaripost, mille ehitus on juba alanud. Tõikamäe radarijaam hakkab peaaegu samasugune välja nägema, kuid tuleb kõrgem. Foto: Repro

Kaitseministeerium on jõudmas keskkonnaametiga kokkuleppele tingimustes, et rajada Otepää looduspargi alale radarijaam.

Otepää kõrgustikul Pilkuse külas asuvale enam kui 200 meetrit merepinnast kõrguvale Tõikamäele on kaitseministeerium otsustanud püstitada Prantsuse päritolu kolmemõõtmelise keskmaa-õhuseireradari. Ligemale 23 miljoni euro eest soetas ministeerium kaks radarit, millest teine läheb Muhumaale.

Sobiv koht

«Tõikamäe on asukohana kaalumisel põhjusel, et sealt oleks tagatud parim radarkate ja plaanitav asukoht paikneb juba riigimaal,» selgitas kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakonna juhataja asetäitja Kaupo Kaasik.

Et see on Otepää looduspargi alal, esitas keskkonnaamet mitmeid tingimusi, millest ministeerium radariposti projekteerimisel ja ehitamisel kindlasti lähtub, lisas Kaasik. «Kokkuvõttes ei takista tingimused radariposti ehitamist ning radar ei kahjusta kuidagi sealset keskkonda,» tõdes ta.

Ministeeriumi esindaja kinnitusel on uute radarite hankimine ning radarijaamade rajamine tähtis Eesti esmase iseseisva kaitsevõime tagamiseks, sest see annab selge pildi liikumistest Eesti õhuruumis ja piirialadel.
Kaasiku kinnitusel parandab kaitseväe õhuseirepilt ka rahuaegset lennuohutust, kuna lennuliiklusteenistuse radarid näevad üksnes neid lennukeid, mis lendavad sisselülitatud transponderitega.

Radariposti juures hakkab vahetustega töötama umbes 20 inimest. Lisaks õhuväe radarispetsialistide asub objekti valvama kaitseliitlastest valvemeeskond. Tööd saavad ka majahoidja ja koristaja.

Elanikud saavad küsida

Teadupärast hoiab Otepää rahvas looduspargiga seonduval alati hoolega silma peal. Kaasiku hinnangul on senistel kohtumistel kohalike elanike ja omavalitsuse esindajatega väljendatud radariposti rajamise suhtes pigem soosivat või neutraalset suhtumist.

Sel neljapäeval kell 18 tutvustavad ministeeriumi esindajad Pilkuse küla seltsimajas juba täpsemaid plaane, selgitavad asukohavalikut ning vastavad inimeste küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles