Kevadveed teevad linlastele jälle liiga

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi, millel pole kusagile voolata, koguneb lompi. Vahe tänaval meenutab lomp aga juba tillukest kohaliku tähtsusega järve.
Vesi, millel pole kusagile voolata, koguneb lompi. Vahe tänaval meenutab lomp aga juba tillukest kohaliku tähtsusega järve. Foto: Urmas Luik

Pärnus Vahe tänaval on kevadveed kerkinud nii kõrgeks, et mõndagi majja säärikuta ei pääse. Vähe sellest: esimest korda uputab vesi selle kandi majade keldreid.

„Teehooldajad lükkasid talvel lume truubiauku, nüüd on see jäätunud, ei saa tualetis ka käia,” kurtis uputusega kaasnevat kõige suuremat muret Vahe tänavas elav Endla. „Kõik settekaevud on triiki täis, nii kui tõmbad vee peale, tuleb see dušinurgast üles.”

Samal ajal ei terenda sellele peaaegu igakevadisele probleemile Vahe tänaval kiiret lahendust: Pärnu Veest saadud vastusest, et kui lumi ära sulab, küll nad siis vaatavad, on vähe lohutust.

Liiati on tänavune veeseis varasemast kõrgem, sest sel aastal ei askelda tänaval teemehi, kes mullu oma töödega hakkama saamiseks kevadveed tänavalt varakult ära juhtisid.

Kahjuks pole tolku omaalgatuslikest päästetöödestki.

„Hommikul lõhkusin kuuest poole kaheksani kraavi sisse, et vesi natukenegi ära jookseks, aga kaua sa, naisterahvas, toksid, kui vastas jäme killustik,” tõdes rääkija.

Kitse tänava elanik Jaan on kindel, et Vahe tänava uputuse põhjusi tuleb otsida Laeva tänaval tehtud, õieti tegemata torutöödest. „Nii palju kui ma olen kuulnud, lõpevad sademeveetorud Õliga ära ja siiapoole neid enam ei tule,” väitis mees.

Samuti on Jaani hinnangul Vahe tänava uputuses kaudselt süüdi see, et Tallinna maanteelt Lihula teele rajatud tee alla truupi paigaldati liiga peenike toru. Nii ei pääse vesi teisel pool Uus-Sauga tänavat asuvatelt maadelt voolama harjumuspärast teed, vaid pressib hoopis teisele poole.

„Elan siin üle 30 aasta ja vanasti hakkasid venelased selle ajaga juba põllutöid tegema, aga nüüd on seal kunagistel põldudel poolde säärde vesi, sest tal ei ole kusagile voolata,” rääkis Jaan.

Pärnu Vee projektijuht Jaanus Vent kinnitas, et linna kanaliseerimise projekti kohaselt on sademevee kanalisatsioon rajatud nii Laeva, Õli kui Kitse tänavale.

Et Vahe tänaval uputab, pole tingitud kandi eripärast, vaid tegemist on Pärnu üldise probleemiga: jäätunud truubiotsad ja kraavid ning kraavidesse lükatud lumi.

“Kui need torud kas meie või jumala abiga ükskord lahti saab, asjad laabuvad,” ütles Vent.

Seni jääb linlastel võimalus teatada uputavatest kevadvetest Pärnu Vee avariiteenistuse telefonil 445 5650 ja loota, et firma töömehed operatiivselt aitavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles