Õpetaja autähise püstitamine ootab ilma soojenemist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arutelul tekitas küsimusi ka tahvlit ja seda kandvat alust ühendav vahelüli, mida peeti pealtnäha liiga hapraks, et pidada vastu meie kurikuulsatele tormituultele. Samba kavandajad on võimalike karmide ilmaoludega aga eos arvestanud ning kinnitasid, et terasest ühendus peab vastu ka kõige tugevamatele sügistuultele.
Arutelul tekitas küsimusi ka tahvlit ja seda kandvat alust ühendav vahelüli, mida peeti pealtnäha liiga hapraks, et pidada vastu meie kurikuulsatele tormituultele. Samba kavandajad on võimalike karmide ilmaoludega aga eos arvestanud ning kinnitasid, et terasest ühendus peab vastu ka kõige tugevamatele sügistuultele. Foto: Internet

Eelmise nädala alguses koguneti Haljala gümnaasiumi aulasse õpetaja autähise püstitamisega seotud avalikule arutelule, et rääkida viimastest sammudest enne töödega alustamist ning saada ülevaade hetkeolukorrast.


Arutelu juhtinud Haljala vallavolikogu esimehe, EELK Haljala Püha Mauritiuse koguduse juhatuse liikme Margus Punase sõnul küsitakse jätkuvalt, milline õpetaja autähis täpselt välja nägema hakkab. “Tegemist on kahe metalltahvliga, üks on lihvitud ja poleeritud peegelpinnaga, teise sisse on lõigatud kukefiguur, mis ka helendab,” kirjeldas Punane autähist.
Autähis ei tule mitte koolimaja ette, vaid Haljala vallamaja ja koolimaja vahelisele platsile Rakvere–Võsu maantee ääres. “Koolimaja ees jääks autähis liialt varjatuks, maantee ääres mõjub see atraktiivsemana,” selgitas Margus Punane.
Punase sõnul on pakkumiste käigus kokkulepped tehtud ka firmaga, kes õpetaja autähise püstitamise ja selleks vajalike ehitustöödega algust teeb. “Firma on töödega alustamiseks valmis. Hinnapakkumise võitis Riho Kaasanile kuuluv ehitusettevõte. Jätkatakse võimla eest tulevat paemüüri, koolimaja eest võetakse aga müür maha. Edasi läheb müür otse autähiseni. Paemüür kaetakse süvaimmutatud laudisega ja see hakkab pinkide aset täitma, autähise ümbrus kaetakse munakivisillutisega. Kokku moodustub ansambel – munakivi, põllu- ja paekivi. Paemüüride sisse tulevad valgustid, mis on seatud nii, et need maanteel liiklejaid ei pimestaks,” kõneles Punane.
Praegu oodatakse ilma soojenemist, et pinnase eemaldamisega algust teha. Samas pole Punase hinnangul väga kindel, et ehitustöödega tehakse algust enne Haljala gümnaasiumi aastapäeva pidustusi 5. mail, sest koolimaja üles kaevatud ümbrus rikuks peomeeleolu.
Talgutega kaasatakse ehitusse ka vallakodanikke ja mujalt huvilisi, näiteks tuleb umbes 1,1 m sügavune paemüüri vundamendiosa kaevata käsitsi. Seeläbi saavad kohalikud ennast ettevõtmisega otse siduda. Margus Punase sõnul teavitatakse inimesi talgute toimumise aegadest kohe, kui need on selgunud, ning kanalitena kasutatakse kohalikke teadetetahvleid, vallalehti ning muidugi õpetaja autähise veebilehte.
Lisaks on läbi räägitud toitlustajaga, kes talgulised sooja kõhutäiega kindlustab.
Autähise turvalisusele mõeldes paigutatakse Haljala kooli- ja vallamaja ümbrusesse kolm turvakaamerat, mis Haljala vallavanema Leo Aadeli sõnul peaksid tagama selle, et vandaalid ausammast ning selle ümbrust lagastama ei kipu. “Samuti võimaldavad kaamerad lõhkujad kiiresti tabada,” lisas
Aadel.
Õpetaja autähisega tegeleb peaasjalikult EELK Haljala Püha Mauritiuse kogudus. Margus Punase sõnul sõlmiti kokkulepe MTÜga Õpetaja Autähis, et nemad vastutavad autähise enda eest ning kogudus võtab enda rajada selle paigaldamiseks sobiva aluse. Lisaks on kogudusel mugavam korraldada ametlikke hankeid, sest omavalitsuse puhul kaasneksid mitmesugused formaalsused, mis lükkaksid autähise püstitamist veelgi edasi.
“Lisaks sellele kuulub Haljala kogudus tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihtasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja ehk iga annetus, mida teeb kas juriidiline isik või keegi teine, läheb sihipäraselt sellesama aluse ehitamiseks. Loomulikult aitavad kaasa ka Haljala vald, gümnaasium, sponsorid ja annetajad,” selgitas koguduse juhatuse liige Margus Punane.
Ta lisas, et ühe sponsori sõnade kohaselt on koguduse aktiivsus õpetaja autähise püstitamisel õige samm ka ajalooliselt, sest algselt olidki õpetajateks kirikuõpetajad ja köstrid.
“Olgu ka mainitud, et kõik annetajad ja sponsorid leiavad kindlasti kajastamist. Kui autähise loomise algfaasis said kuldsponsori staatuse 10 000 krooni ja hõbesponsori staatuse 1000 krooni annetajad, kelle nimed ka autähise alust ümbritsevale paemüürile kantakse, siis praegu on kaalumisel ja ilmselt saavad kinnitatud piirmäärad vastavalt 650 ja 100 eurot,” lausus Margus Punane lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles