Juhtkiri: Kohtusaalist vangitorni

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Reede hommikul vahistati otse kohtusaalis Tallinna linnaametniku Ivo Parbuse pistiseasjaga seotud ja vangi mõistetud isikud. Kohtusaalis olnud ajakirjanik kirjeldas, kuidas õhk kohtusaalis justkui tardus relvastatud politseinike sisenemisel.

Taiplikumad adusid, et kohtuotsus tähendab reaalset vangistust ja tee kohtusaalist viib Tallinna vangitorni.

Mõistagi ei ole kohtuasi vangistuse väljakuulutamisega kaugeltki lõppenud. Advokaadid kaebavad otsuse edasi ja kohtuveskid lükatakse taas jahvatama. Ometi peavad kaitsjad riigi sellist jõudemonstratsiooni liigseks. Kohtunik Merle Parts aga soovis välistada olukorra, kus riik peab hakkama süüdimõistetuid hiljem taga otsima.

Võib-olla peeti silmas protsessi osalist ettevõtja Peeter Palusaart, kes algul pääses rettu, tabati Hispaanias ja istus endale hiljem mõistetud vangistuse juba eeluurimise ajal ära. Võib-olla mõeldi siin Anna-Maria Galojanile, kes pages Londonisse, üritades nii pääseda vanglanarilt.

Peaminister Andrus Ansip leidis raadios rääkides, et kuna süüdimõistetud on Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare lähimad kaasvõitlejad, peaks Savisaar võtma poliitilise vastutuse ja tagasi astuma.

Ansipile vastanud Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa eelistas laste stiilis õigustust ”tema tegi ka”. Parlamendiliikmena soovitaski ta kellelgi ministritest võtta vastutus elamislubade skandaali, kuriteokahtlustuse saanud kaitsepolitseinike ja maanteeametis toimuva eest.

Vastutuse veeretamine ei vii loomulikult kuhugi. Kohtukulli ees on keskerakondlasest Narva linnapea ja sama lind nokib oravate meeri Rakveres.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles