Pärnu päeval näeb filme Pärnust

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Mark Soosaare filmist "Peeglimees".
Kaader Mark Soosaare filmist "Peeglimees". Foto: promo

Pühapäeval toimub traditsiooniline Pärnu päev, mille raames näitab uue kunsti muuseum Mark Soosaare filme Pärnust. Tunni aja jooksul linastub neli filmi.

Lühifilm "Peeglimees" portreteerib Tšehhi kunstnikku Stanislav Müllerit. Tema välja mõeldud peeglimees käib mööda Pärnu linna ja tutvub nii kohaliku elu kui elanikega.

"Vesine pühapäev" viib vaataja tagasi 2005. aastasse, kui 9. jaanuraril tugeva tormi tõttu tõusis Pärnus vesi +273 cm. Lühifilm näitab vette mattunud Pärnu linna järgmise päeva hommikul.

Kolmanda filmi aluseks on legend - kauge ja kaunis lugu kuldtõllast, mida põlvkondade kaupa on maapõuest välja kaevamas käidud. Iga põlvkond on tulnud Linnamäele oma tõlda otsima. Pärnus asub nüüd Eestimaa esimene muuseumiks ehitatud hoone. Projekti tegi muuseumi direktor ise. Temast, Omar Volmerist, film kõnelebki.

Filmikava lõpetuseks näidatakse Soosaare dokumentaalfilmi oma kodutänavast Pärnus. Siin asuvad raekoda, kasiino, kohtumaja, kirik, koolimaja, tenniseväljak ja Eesti vanima ajalehe toimetus. Mööda seda tänavat on jalutanud presidendid Konstantin Päts, Lennart Meri, Tarja Halonen, Norra kuningapaar. Siin elas kunagi Johannes Vares-Barbarus ning Gustav Ernesaks mängis Paul Keresega tennist. Film "Nikolai tänav Pärnus" valmis Pärnu linna 750. aastapäevaks.

Filmiseanss algab kell 16 ja on prii sissepääsuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles