Maanteedel tõstetakse piirkiirust tõenäoliselt mai esimesel nädalal

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusmärkide paigaldamine.
Liiklusmärkide paigaldamine. Foto: Liis Treimann

Kuigi õhutemperatuur jääb juba valdavalt plusskraadide juurde ja teeolud on kevadised, saab tõenäoliselt hakata maanteedel 100 või 110 km/h sõitma mai esimesel nädalal.

«Piirkiiruste tõstmiseks vajalik analüüs valmib praeguse plaani järgi 27. aprilliks,» rääkis maanteeameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Allan Kasesalu Postimehele. «Siis saab ka täpsemalt öelda, millised lõigud ja kas neid on rohkem või vähem kui mullu.»

Eelmisel aastal tõstis maanteeamet suveperioodiks maanteedel piirkiirust kokku 801 kilomeetri ulatuses, mida oli 22,5 kilomeetri võrra rohkem kui aasta varem.

Kasesalu lisas, et 100 ja 110 km/h kiirust lubavaid märke on maanteedele oodata tõenäoliselt mai esimesel nädalal.

Asulavälisel teel võib suurimat lubatud sõidukiirust A- ja B-kategooria sõidukitele suurendada (ajavahemikul mai-september) eraldusribaga teel kuni 110 kilomeetrini tunnis ja eraldusribata teel kuni 100 kilomeetrini tunnis.

Piirkiirust saab tõsta, vaid heade liiklusoludega teedel. Näiteks peab külgnähtavus olema vähemalt 12 meetrit (kiiruse 110 km/h korral) ja vähemalt 10 meetrit (kiiruse 100 km/h korral). Külgnähtavus on sõiduteega külgnev ala, kus liiklusohutuse seisukohalt ei tohi olla nähtavust piiravaid ja tee juurde mittekuuluvaid takistusi.

Külgnähtavus peab olema vähemalt 24 meetri ulatuses (kiiruse 110 km/h korral) ja vähemalt 20 meetri ulatuses (kiiruse 100 km/h korral) liiklusmärkidega «Karja üleajamise koht» või «Metsloomad» tähistatud teelõigul.

Kohtumisnähtavus vastusõitva sõiduki suhtes eraldusribata teel peab olema vähemalt 400 meetrit. Selle nõude mittetäitmisel peab möödasõit olema keelatud ja nende lõikude kogupikkus ei tohi ületada 30 protsenti suurendatud sõidukiirusega teelõigu pikkusest.

Teelõigu pikkus, millel sõidukiirust suurendatakse, peab olema vähemalt 3 kilomeetrit.

Maanteeametil on õigus sõltuvalt tee- ja ilmastikuoludest suurima lubatud sõidukiiruse ajavahemikku (mai-september) lühendada või pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles