Tartu valla esindus otsis Hiinas uusi väljakutseid

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vallavanem Aivar Soop käis koos 26 inimesega Hiinas, kus valla esindus tutvus Pekingi äärelinnas asuva Fangshani geopargiga, et rajada ka Tartu valda geopark, mis täiendab suvel valmivat jääaja teemaparki.
Tartu vallavanem Aivar Soop käis koos 26 inimesega Hiinas, kus valla esindus tutvus Pekingi äärelinnas asuva Fangshani geopargiga, et rajada ka Tartu valda geopark, mis täiendab suvel valmivat jääaja teemaparki. Foto: Tiit Helm

Esmaspäeva õhtul saabus Tartu valla esindus õppe­reisilt Hiinast Pekingist, kus käidi saamas uusi ideid valla arendamiseks. Suure osa sõidurahast tasusid reisijad ise, osa raha tuli valla rahakotist.

«Hiina on meie tulevik, sellepärast käisime seal otsimas uusi võimalusi valla arendamiseks,» põhjendas Tartu vallavanem Aivar Soop eile kaugele tehtud reisi. «Meil on koolid remonditud, lasteaiad saavad sel aastal korda. Me ei saa saavutatule pidama jääda, on vaja uusi ideid ja väljakutseid.»

Vallavanem tõdes, et Tartu vald on selleks liiga väike, et Hiinas sõprusomavalitsust omada. «Aga meil on sõprusvald Soomes Jyväskyläs ja neil on sõbrad Hiinas. Soome sõprade kaudu saaksime tulevikus Hiinaga asju ajada,» märkis ta.

Hiinas nädalasel õppereisil käinud Tartu valla esindusse kuulus 27 inimest. Neist viis on vallavalitsuse töötajad, 16 volikogu liikmed ja viis valla asutuste töötajad. Lisaks käis nendega Hiinas kaasas Haapsalu lauatenniseklubi treener Heiki Sool, kes on oma õpilasi Hiinas treeninud.

Spordikool ja geopark

Õppereisil oli kaks eesmärki: tutvumine Pekingi Shicha­hai spordikooli ja Pekingi kesklinnast 40 kilomeetri kaugusele jäävas äärelinnas Fangshanis asuva geopargiga.

«Meil on valla spordikool ja Lähte ühisgümnaasiumis spordiklass, sellepärast tahtsime teada, kuidas on laste treenimine korraldatud Hiina spordikoolides,» rääkis Soop.

«Vaatasime, kuidas sealne spordikool on välja ehitatud. Nägime, millised baasid seal on ja kuidas on korraldatud treenimine. Sporti tegevatel lastel on seal väljundid, nad esinevad ja näitavad, mida on õppinud. Peame samas suunas liikuma, miks näiteks meie võimlejad ei võiks rahvale esineda ja oma oskusi näidata. Sellise spordikooli väljaarendamine on meile väga suur väljakutse,» ütles ta.

Õppereisil käinud elasid-ööbisid ja einestasid samas spordikoolis. «Elutingimused olid meil askeetlikud ja muuseumipiletid maksid inimesed kõik ise kinni,» märkis vallavanem.

Õppereisi teine eesmärk oli Pekingi äärelinnas asuv geo­park, kus uuriti, kuidas hiinlased geoloogiat müüvad.

«Avame suvel neli miljonit eurot maksva jääaja teemapargi, mis on väike osa meie suurest plaanist,» ütles vallavanem. «Tahame oma teemapargi juurde teha geopargi. Maailma vanimad geopargid on vaid kümneaastased, neis käib üha rohkem turiste. Geopark on meie võimalus tuua üha rohkem turiste Tartu- ja Jõgevamaale.»

Samuti käidi Pekingi rahvusmuuseumis ja loodusmuuseumis, kus nähtu andis uusi mõtteid, kuidas jääaja teemapargis jääaega veel paremini kajastada. «Meie reisi siht oligi saada uusi mõtteid, et vallas oleks parem elu,» kinnitas Aivar Soop. «Hiinas on kõik odav. Kui oleksime läinud vaatama mõnd Euroopa geoparki, oleks see meile rohkem maksma läinud.»

Maksid sõitjad ja vald

Õppereisiks kulus 29 700 eurot ehk inimese kohta 1100 eurot. Lauatennisetreener Heiki Sool maksis oma reisi otsast lõpuni ise kinni. «Minu eest pole keegi kunagi midagi maksnud,» ütles Heiki Sool eile. «Ka siis, kui käin lastega võistlustel, maksan kõik ise.»

Vallavanema sõnul maksid ülejäänud 26 inimest ise kinni oma edasi-tagasilennu piletid ehk 700 eurot, mis teeb reisi omaosaluseks ühtekokku 18 200 eurot.

Tartu vald maksis õppereisiks iga inimese pealt 250 eurot ehk kokku 6500 eurot. Lisaks tegid reisil käinud inimesed Lähtel peetud rahvusvahelistel suusavõistlustel vabatahtlikku tööd ning sellest lisandus vallalt reisirahaks veel 3900 eurot.

Kuid kas pole imelik, et vald maksab inimestele vabatahtliku töö eest reisiraha?

«Imelik on ka see, et rajoonileht ei kannatanud meie reisi looga teisipäevani oodata, et oleksin saanud selgitada, miks me sinna sõitsime,» vastas vallavanem.

«Maailmas on palju imelikke asju. Kui meie inimesed poleks vabatahtlikult mitu päeva füüsilist tööd teinud, oleks vald pidanud selle teenuse sisse ostma. Vaatasime, kuidas on vallale kasulikum. Inimesed olid nõus sõidu eest maksma, et vaadata, kuidas valda arendada. Saime sealt palju häid mõtteid,» selgitas ta.

Tartu valla pearaamatupidaja Maire Teppo sõnul käisid vallavalitsuse töötajad Hiinas tööajast. «See oli õppereis,» selgitas ta. «Lähetuse raha selle eest ei maksta, sest tegu oli õppereisiga, tööd sel reisil ei tehtud. Korraldasime selle reisi ise, me ei kasutanud reisifirmat ja nii saime odavamalt hakkama.»

Tartu valla Hiina õppereisil käijad
• Vallavalitsuse töötajad: vallavanem Aivar Soop, sotsiaalnõunik Jaana Puur, valla ja valla tütarfirmade pearaamatupidaja Maire Teppo, registripidaja Doris Grünvald, raamatupidaja Aivi Kaasik.
• Volikogu liikmed: Üllar Loks (volikogu esimees), Tarmo Aruoja, Fred Hoffmann, Ülle Kool, Eduard Kupri, Üllar Kütt, Aigar Lepp, Kalvi Liivamets, Kaisa Oja, Helin Veetõusme, Ludmilla Proovel, Margus Pärsik, Jana Ro­sen­thal, Kaido Rätsep, Jüri Somelar ja Aivar Pintsaar.
• Rühma kuulusid ka Lähte Ühisgümnaasiumi töötajad Anneli Kumar, Tiit Helm ja Vahur Proovel, Tartu valla muusikakooli direktor Vello Voltein, SA Raadi juhataja Jüri Reinpõld ning Haapsalu lauatenniseklubi treener Heiki Sool.
Allikas: Tartu vallavalitsus 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles